Det melder The Guardian.

– I dag startet vi offensive aksjoner i forskjellige retninger. Inkludert i Kherson-regionen.

Det sa Ukrainas talsperson for sørkommandoen, Natalia Humeniuk, på den statlige kringkasteren Suspilne mandag, ifølge avisen.

Hun ga ingen flere detaljer om den nye offensiven, men sa at Russlands sørlige logistikkruter er svekket i motangrepet.

Flere enn 10 russiske ammunisjonslagre skal ha blitt truffet i løpet av forrige uke, ifølge Humeniuk.

Ukrainske styrker ved frontlinjene har gjentatte ganger annonsert planer for en motoffensiv i Kherson.

The Guardian har ikke klart å verifisere disse opplysningene.

Regjeringssjefen på Krimhalvøya, Sergei Aksyonov, avfeide nyheten om Ukraina-angrepet, ifølge nyhetsnettstedet Reuters. På Telegram kaller han påstandene for «ukrainsk propaganda». Krimhalvøya er naboregionen til Kherson.

– Startet offensiven

To ukrainske kilder opplyste mandag til Sky News at ukrainske styrker har starter en operasjon mot russiske tropper i viktige deler av russiske okkuperte områder sør i Ukraina.

– Den ukrainske operasjonen i Kherson har startet, sa den første kilden.

Den andre kilden forteller at fremstøtet fant sted fra flere retninger i Kherson-regionen.

– Vi startet offensiven i noen få retninger. Vi kan ikke gi for mange detaljer om denne operasjonen, x men den har begynt, sa kilden.

En tredje kilde sa det hadde skjedd veldig intense handlinger fra ukrainske styrker søndag kveld og mandag, men at det ennå ikke er klart om dette er et taktisk grep, etter et strategisk skifte fra ukrainsk side.

– Vårt Kherson ligger foran oss, skriver Andriy Yermak, Zelenskyjs rådgiver på Twitter.

- Vil være et skifte i krigen

– Ifølge sjefen for den ukrainske sørlige fronten, har de brutt gjennom første russiske forsvarslinje. Og Russland har fortifiserte seg med tre forsvarslinjer, etter sigende. Da er i tilfelle en motoffensiv i gang, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole til Nettavisen.

– Det er klassisk at de første timene vil komme lite bekreftet informasjon. Men det vil skje fort hvis dette stemmer, sier Røseth.

Han forteller at motoffensiven var ventet og at den måtte skje før vinteren.

– Det å ta tilbake området vest for Dnipro-elven er ambisjonen i første omgang, sier han.

Røseth sier det nå er knyttet stor spenning til de ukrainske styrkenes gjennomslagskraft.

– Vi får se hva de har kraft til å gjøre. De er ikke vant til å utføre større offensiv og har ikke øvd på det. De har ikke erfaring med større offensiver, så dette er nytt for ukrainerne. Derfor er det en del spenning om dette er riktig, om dette er en større motoffensiv, sier han.

– Hva er det som gjør denne motoffensiven så spesiell?

– Vi har sett på Russland som overmakten. Dersom Ukraina nå klarer å ta et større initiativ, vil det være et skifte i krigen. Og det er det nok få som hadde forventet da invasjonen startet 24. februar, sier Røseth.

– Dette blir ikke lett. Du har fortifiserte russiske styrker, som riktignok har mistet mye av logistikk forsyningene sine, siden ukrainerne har tatt de over tid. Men russerne har nok flystøtte og vil ikke gi slipp på, særlig Kherson by, og det blir et dilemma for ukrainerne om de eventuelt kommer dit. Hvordan de skal klare å ta byen tilbake, sier han.