Gå til sidens hovedinnhold

Ukritisk og misvisende om tannhelse

Regjeringen har styrket tannhelsetjenesten betydelig - så hvor kommer misforståelsen om at vi har kuttet på feltet fra?

Frifagbevegelse.no hevder i en artikkel, som blant annet kunne leses hos Nettavisen, at regjeringen har "kuttet 300 millioner i tannhelse-støtte de siste fire årene". Det er helt feil, og er åpenbart basert på Arbeiderpartiets gjengivelse av et svar jeg har gitt Stortinget.

Fra 2013 til 2017 har faktisk folketrygdens støtte til tannbehandling økt med 481 millioner kroner. I tillegg har andre prioriterte formål på tannhelsefeltet blitt styrket med 114 millioner kroner fra 2014 til 2018. Jeg anbefaler alle som er mer opptatt av fakta enn å sverte regjeringen å lese hele svaret mitt til Ap.

Regjeringen har styrket tannhelsetjenesten betydelig - så hvor kommer misforståelsen om at vi har kuttet på feltet fra? Det kommer av at regjeringen siden 2015 har underregulert eller ikke prisjustert takstene for støtte til tannbehandling. Hvilke konsekvenser har det fått for prisene som folk må betale tannlegene? Skal man dømme ut ifra tannlegenes oppgitte priser i Forbrukerrådets prisportal hvakostertannlegen.no, har prisene i gjennomsnitt økt med 2,6 prosent fra 2014 til 2017 for de vanligste behandlingsformene. En ordinær prisjustering disse årene ville på sin side ha utgjort om lag 9 prosent til sammen. Det er dermed grunn til å anta at fraværet av prisjustering for de statlige takstene faktisk har bidratt til en begrenset prisvekst. Det har med andre ord i liten grad gått ut over forbrukerne, men har frigjort midler til andre viktige områder innen helse og tannhelse.

Les også

Regjeringen har kuttet 300 millioner i tannhelse-støtte de siste fire årene

Takstgrepet har ført til at statens utgifter til tannbehandling ikke har økt så mye som de ellers ville gjort. Men tannhelsefeltet er likevel styrket med godt over en halv milliard kroner siden regjeringen tok over – og er på ingen måte kuttet slik det blir forsøkt fremstilt. Ap og frifagbevegelse.no har litt å lære av tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, som så fint sa: "Hvis du går inn i en heis og forventer at den skal gå til syvende etasje, men så stopper den i femte, så går heisen fortsatt opp - ikke ned."

Kommentarer til denne saken