Mandag ble Ulf Kristersson (M) valgt til ny svensk statsminister. Kristersson og Moderaterna fikk flertall for et borgerlig regjeringssamarbeid med Liberalerna og Kristdemokraterna.

– Det er stort. Jeg er veldig takknemlig, sier Kristersson til pressen etter avstemmingen.

Kristersson ble valgt med flertall 176 mot 173 mandater.

Allerede i morgen vil Kristersson presentere sin nye regjering.

I tillegg til de tre partiene i regjeringssamarbeidet, vil omdiskuterte Sverigedemokraterna, som etter valget er Sveriges nest største parti, fungere som støtteparti for den nye regjeringen.

– Regjeringen kommer å samarbeide tett med Sverigedemokraterna i Riksdagen. Sverigedemokraterna kommer til å ha et eget samordningsgruppe med politiske tjenestemenn i regjeringskontoret, sa Kristersson da regjeringssamarbeidet ble lagt fram.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, forteller at partiet helst skulle sett partiet være en del av det nye regjeringsforslaget.

– Vi hadde gjerne sett en majoritetsregjering, det hadde vært bra for Sverige og for Sverigedemokraterna, sier Åkesson og legger til:

– Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna har funnet en vei videre.

Som Bolsonaro og Trump

Tidligere miljø- og klimaminister Per Bolund (MP), er klar på at Miljöpartiet ikke ville stemme for Kristersson-regjeringen.

Bolund peker på samarbeidet med Sverigedemokraterna som en avgjørende faktor, og sier Sverige tar et stort steg til høyre politisk.

– Taperne blir. som vanlig, de som har minst. De som ikke har en egen stemme. Sverige går nå i samme retning som Bolsonaro og Trump, sier Bolund.

Centerpartiet stiller seg heller ikke bak det nye regjeringsalternativet, og velger i likhet med Miljøpartiet å stemme rødt.

– Dagens avstemming handler ikke om Kristersson som statsminister, men heller om hvor mye makt man vil gi Sverigedemokraterna, sier Centerpartiets Annie Lööf.

Åkesson var rask til å svare på tiltale da han tok til talerstolen.

– Det er ikke her i Riksdagens kammer vi gir politiske partier makt. Det var det velgerne som gjorde. Og nå har velgerne sagt sitt, understreker Åkesson.

Skepsis

Flere av Liberalernas politikere har vært skeptiske til regjeringsavtalen. Blant annet har Liberalernas lokallag i Stockholm uttrykt misnøye med regjeringsplattformen, og bedt partiledelsen trekke seg fra regjeringsforhandlingene.

Under avstemmingen i Riksdagen mandag, bekrefter Liberalerna-politiker Mats Persson, at partiet kommer til å stemme ja til Kristersson som statsminister.

– Sverige skal være et åpent og moderne land. Liberalerna kommer til å stemme ja til Kristersson som statsminister, sier Persson.