Gå til sidens hovedinnhold

Ullevål frykter første rabiestilfelle i Norge på 200 år

Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies. Det skal ikke være fare for smitte.

Oslo (NTB): Hvis det viser seg at kvinnen døde som følge av rabies, er dette det første kjente tilfellet i Norge siden 1815.

- Dette er en svak mistanke, og det er mulig at det er andre ting som forårsaket dødsfallet. Men siden rabies er en svært alvorlig sykdom, tar vi ingen sjanser, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NTB.

Den avdøde kvinnen kom opprinnelig fra Asia, men har bodd lenge i Norge. I en prøve som ble tatt for en måned siden, ble det funnet antistoffer for rabies. Det kan tyde på at kvinnen var smittet.

Alltid dødelig
Rabies er alltid dødelig hvis man har utviklet symptomer. Nye prøveresultater neste uke vil gi legene sikrere svar på om kvinnen hadde sykdommen.

- Utslagene av antistoffer er så lave at de enten kommer av at hun er smittet, eller av at hun er blitt vaksinert for lenge siden, forteller Rønning.

3652726

Kvinnens familie og helsepersonellet som kan ha vært eksponert for smitte blir nå vaksinert mot sykdommen, selv om rabies ikke vanligvis smitter mellom mennesker.

- Siden dette er en alvorlig tilstand, har vi en svært lav terskel for å vaksinere. De som får vaksinen i tide blir ikke syke, for dette viruset har en inkubasjonstid på opp mot ett år, legger hun til.

Fredag hadde Oslo universitetssykehus, Folkehelseinstituttet og Oslo kommune et møte på Ullevål om hvordan de skal håndtere saken.

Sjelden sykdom
Verdens helseorganisasjon anslår at mellom 50.000 og 70.000 mennesker dør av rabies i verden hvert år. De fleste av dem er barn i Afrika og Asia.

Sykdommen var sist påvist hos mennesker i Norge i 1815 og hos dyr på fastlandet i 1826.

Kvinnen som døde ble lagt inn på Ullevål med hjernebetennelse, en sykdom som kan bli forårsaket av rabies.

Da legene fant tegn på rabies i blodet hennes gikk alarmen, og sykehuset venter nå på svar på det neste settet av prøver fra laboratoriet i Stockholm.

Hvis nivået på antistoffene i blodet har gått opp i de nye prøvene, tyder det på at kvinnen var rabiessyk.

Ukjent smittekilde
Legen har nå snakket med kvinnens familie for å finne ut hva som kan være en mulige smittekilde.

Den vanligste måten å bli smittet på, er å bli bitt av et infisert dyr, oftest hund eller katt. Man kan også bli smittet av flaggermus og rev. Det tar vanligvis mellom tre og 12 uker for symptomene viser seg.

- Blir man smittet, vandrer viruset fra bittstedet og gjennom nervene til hjernen. Først da kommer symptomene, og det kan ta opp til ett år fra man ble smittet til de viser seg, sier Rønning.

Symptomene på sykdommen er uro, depresjon og angstanfall. Voldsom hyperaktivitet, aggresjon, hyperventilasjon, økt spyttproduksjon og krampeanfall er også tegn på rabies. Gradvis blir pasienten lam og går i koma, og vanligvis dør den syke to til sju dager etter at symptomene viser seg. (©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken