Gå til sidens hovedinnhold

- Ulovlig å arrestere faren til Farouk

Ekspert slår beina under norsk politianmeldelse.

Den jemenittiske statsborgeren Farouk Abdulhak er mistenkt for drapet på norske Martine Vik Magnussen i London for halvannet år siden. Farouk flyktet fra Storbritannia like etter drapet og har siden holdt seg i skjul i Jemen, som ikke har noen utleveringsavtale med verken Storbritannia eller Norge.

NA24 brakte onsdag nyheten om at en ikke navngitt norsk forretningsmann hadde politianmeldt den styrtrike faren Shaher Abdulhak for seks ulike forhold, deriblant å bistå med et fluktmiddel fra Storbritannia, samt å bistå med å holde den drapsmistenkte skjult for den britiske påtalemyndigheten.

Les også: Vil arrestere Farouks pappa

Kan ikke straffefølges
Men ifølge en juridisk ekspert kan ikke faren straffefølges for de nevnte forhold.

- I Norge så har vi det sånn at hvis du hjelper sønnen din med å holde seg skjult, så kan man ikke straffes for det. Jeg er for eksempel ikke forpliktet til å uttale meg til politiet hvis kona mi eller sønnen min har gjort noe galt, sier Jo Stigen, ekspert på internasjonal strafferett ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Stigen henviser til straffelovens § 132, ledd tre.

«På den som har handlet i hensikt å unndra seg selv eller noen av sine nærmeste fra forfølgning, straff eller særreaksjon, kommer straff ikke til anvendelse,» lyder straffelovens § 132.

Les også: - Urealistisk at de vil presse Jemen

Men Stigen opplyser at faren til Farouk kunne blitt straffeforfulgt i Norge, og eventuelt begjært utlevert dersom det dreier seg om medvirkning til drap.

- Altså, den eneste situasjonen hvor de kunne begjært ham utlevert, må være å konstruere faren som medvirkende til drapet. Hvis bistanden hadde vært avtalt på forhånd før drapet var begått, så kunne man ha straffeforfulgt ham for medvirkning til drap. Men alle skjønner jo at det ikke har skjedd her, sier Stigen.

Trolig vurdert av britene
Britiske påtalemyndigheter kunne eventuelt ha straffeforfulgt faren for å ha bistått sønnen med flukt, og i teorien begjært ham utlevert fra et land hvor det forelå en utleveringsavtale – Faren til Farouk har som kjent vært mye på reisefot i Europa, inkludert Norge.

- Hvis den britiske påtalemyndigheten har blitt sabotert ved at noen har hjulpet en rømling å komme unna, så vil England være det naturlige stedet for denne saken. Men vi må forutsette at dette er en vurdering som er gjort i England, sier Stigen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken