*Nettavisen* Nyheter.

Ulv observert i Vang i Valdres

Valdresulven skal være observert langt utover ulvesonen. Ulv (illustrasjonsfoto) Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

En ulv ble søndag morgen observert ved fjellet Synshorn i Vang i Oppland – langt utenfor ulvesonen.

02.10.16 12:37

Rigmor Solem i Statens naturoppsyn observerte selv ulven i 8.30-tiden da den krysset fylkesvei 51 like nedenfor fjellet Synshorn. Ulven var da på vei østover, sier hun til Gudbrandsdølen Dagningen.

Det er uklart om ulven er den samme som ble observert i Lom for noen dager siden.

– Men det er et enkelt dyr som er i trekk, det vil si at den sannsynligvis leter etter en flokk. Det er ikke uvanlig med slike streifdyr, men den er langt utenfor ulvesonen, sier Solem som har hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde.

Sauenæringen varslet

Ole Knut Steinseth i Statens Naturoppsyn i Oppland understreker at det ikke skal være ulv i Oppland.

– Beitesesongen er over, men ulven kan gjøre skade på sau som går ute fortsatt, så sauenæringen er varslet, sier Solem, som legger til at det ikke er uvanlig at streifulv dukker opp i dette området.

De regionale rovviltnemndene har vedtatt at opptil 47 ulver skal felles i år og neste år. Lisensjakten på ulv startet opp lørdag og varer til 31. mars. Den norske ulvesonen er definert til bestemte områder i Hedmark og Akershus.

Søndag ettermiddag var det ikke kommet inn melding om at ulv var blitt skutt i løpet av det første døgnet med lisensjakt.

Protester

Naturvernforbundet er svært kritisk til at fylkespolitikerne på Østlandet har vedtatt at de ønsker å skyte over halvparten av de norske ulvene. Forbundet mener årets lisensfelling nærmest kan utrydde ulven fra Norge.

Over 57.000 personer har sluttet seg til en underskriftskampanje mot fellingen av ulvene.

– Det er et tankekors at privatpersoner må sette himmel og jord i bevegelse for å hindre at norske politikere og forvaltere skal blamere oss internasjonalt. Å forvalte vårt mest truede pattedyr mot kanten av utryddelse, er ikke akkurat omdømmebygging å være stolt av, skriver Naturvernforbundets fagleder for naturmangfold, Arnodd Håpnes.

Det er kommet inn underskrifter fra over 100 land, men brorparten av dem som markerer sin motstand mot jakten, er norske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag