«Du ska dö din jävel, jag ska sprätta upp dig och dina barn».

Slik lyder ifølge Aftonbladet.se en av truslene en jeger i Värmland i Sverige mottok i forbindelse med den store ulvejakten som ble innledet lørdag. Han er ikke alene. Lisensjakten på 27 ulver – den første i Sverige på mange tiår – har satt følelsene i sving.

– Bølgene har gått høyt
Flere har mottatt drapstrusler, forteller en talskvinne for Svenska Jägareförbundet til Nettavisen.

– Bølgene har gått høyt i mediene. Jeg vil si unødvendig høyt. Det overrasker oss siden denne ulvejakten har vært forberedt lenge og bygger på utredninger, forskningsrapporter og informasjonsmøter. Dessuten tok Riksdagen allerede i oktober beslutningen om at Sverige skal ha en ulvestamme på 210 individer, sier Christina Nilson-Dag, forbundets informasjonssjef.

Vurderer politianmeldelse
Hun bekrefter at flere medlemmer har mottatt alvorlige trusler etter å ha deltatt i ulvejakten. Så langt hun kjenner til er det ennå ikke levert inn noen politianmeldelser, men hun sier forbundet nå vil vurdere hva de skal gjøre.

Et resultat av alle truslene er at jegerne som deltok i lisensjakten ikke lenger tør stå fram med navn og bilde i mediene av frykt for sin og familiens sikkerhet.

– Dette er rolige og sindige folk. Nå ønsker de bare å ta det rolig og ikke piske opp stemningen, sier Nilson-Dag.

Kjørte over jegers sekk
En annen jeger fra Värmland forteller til Aftonbladet at han ble forsøkt kjørt ned av en folkevognbuss på en vei på jaktas første dag. Sjåføren snudde bilen og kjørte over jegerens sekk på veien tilbake. Han trodde det først var et uhell, men hørte at den samme sjåføren senere hadde forsøkt å ramme to andre i jaktlager. Den samme jegeren, som har vært en engasjert deltaker i rovviltdebatten i flere år, sier hele familien har opplevd å bli truet.

Overfor Nettavisen sier Christina Nilson-Dag at frontene går mellom by og land, mellom urbane rovviltforsvarere og bygdefolk som ønsker å se ulvestammen redusert.

– Truer ikke ulvestammen
I kjølvannet av ulvejakten er det hevdet at den omfattende avskytingen kan true hele den svenske ulvestammen. Jegerforbundets talskvinne avviser dette:

– Forskerne mente vi kunne ta ut 41 dyr. Kvoten ble altså på 27, sier hun.

Men den svenske ulvestammen har behov for nytt blod utenfra. Det vil gi en genetisk mer robust ulvestamme, ifølge jegerforbundet.

Tar selvkritikk på rapportering
Ulvejakten i årets første dager gikk unna på kort tid. Gode forhold gjorde at jegerne raskt fylte kvoten. Fra flere hold ble det reist kritikk mot rapporteringssystemet. Tusenvis av ulvejegere måtte jevnlig ringe en telefonsvarer for å holde seg oppdatert om status for kvoten i sitt område.

Torsten Mörner, leder for Svenska Jägareförbundet, sier i en pressemelding at det er flere ting som kan gjøres bedre ved neste års ulvejakt, blant annet systemet for informasjon om felte dyr.