Gå til sidens hovedinnhold

Ulykkeshelikopteret fløy inn i høyspentlinje

- Ingenting tyder på teknisk feil, ifølge politiet.

SOLLIHØGDA (NTB): Ifølge politiet er det så langt ingenting som tyder på at det var tekniske feil på helikopteret som havarerte på Sollihøgda i Buskerud tirsdag. To av dem som var i helikopteret omkom i ulykken.

- Tyder ikke på teknisk feil
Havarikommisjonen og åstedsgranskere avsluttet tirsdag ettermiddag undersøkelsene på ulykkesstedet hvor et helikopter fra Norsk Luftambulanse havarerte tirsdag formiddag.

- Det er foreløpig ingenting som tyder på teknisk feil på helikopteret, sier innsatsleder Jens Ole Hval i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Pilot og lege omkom
Den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad omkom i ulykken. En 51 år gammel redningsmann som også var om bord i helikopteret, ligger på Ullevål sykehus med alvorlige skader.

Tirsdag kveld ble det arbeidet med å dele opp helikopteret for så å sende det til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller i Akershus, hvor vraket skal undersøkes videre.

Fløy inn i høyspentlinje
Legehelikopteret fløy inn i en høyspentlinje like før det gikk ned.

- Det vi vet er at det siste som skjedde var at helikopteret traff høyspentlinjen og falt ned, sier havariinspektør Tor Nørsterud til VG.

Men han kan ikke si noe nærmere om hva som forårsaket sammenstøtet mellom helikopteret og høyspentlinjen, som holdt 22.000 volts spenning.

Ledningene slo gnister
Videoopptak fra vitner til ulykken ved Sollihøgda viser at helikopteret treffer høyspentlinjen like før det styrter. Ledningene slår gnister, og deretter går helikopteret rett ned.

Men det er foreløpig uvisst om helikopteret allerede hadde problemer da dette skjedde.

Normalt oppdrag
Norsk Luftambulanse kan foreløpig ikke si noe nærmere om hendelsesforløpet.

- Vi står i et veldig nært samarbeid med havarikommisjonen, politiet og produsenten. De kjenner hele status på ulykken så langt, sier administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse.

Ulykken får inntil videre ikke konsekvenser for ambulansehelikoptrene for øvrig. Beredskapen opprettholdes over hele landet.

Helikopteret som styrtet, var på et rutineoppdrag da ulykken skjedde. Det ble sendt til Sollihøgda fra helikopterbasen på Lørenskog for å hente en person som ble skadd i en trafikkulykke på stedet.

Erfarne folk
Personen som ble alvorlig skadd i selve styrten, er en 51 år gammel mann. Det skal ha blitt kommunisert med vedkommende etter ulykken.

Ifølge Leivestad var det svært erfarne folk om bord i helikopteret.

- De har fløyet veldig mange timer i Norsk Luftambulanse og har solid utdanning og erfaring også før det. Det er blant våre mest erfarne som dessverre var med i ulykken, sier Leivestad.

- Vi vet at crewet som fløy, hadde siste oppdrag i går kveld klokken åtte. Så det var et uthvilt crew, tilføyer han.

Styrt i Glasgow
Legehelikopteret var av samme type som helikopteret som styrtet i en pub i Glasgow i november. Ti personer mistet livet i denne ulykken. Årsaken til styrten i Glasgow er ikke kjent, men det britiske selskapet Bond Aviation satte hele sin flåte av Eurocopter EC135-helikoptre midlertidig på bakken etter ulykken.

De norske helikoptrene av samme type ble imidlertid ikke tatt ut av tjeneste.

- I forbindelse med Bond-ulykken har vi gjennomgått våre prosedyrer og tatt de testene som fabrikken og myndighetene påla oss, uten at vi fant noen hendelser. Så vi kobler ikke disse to ulykkene sammen, sier Leivestad til NTB. (©NTB)

Frigjorde navnene på de omkomne

Politiet i Nordre Buskerud frigjorde tirsdag ettermiddag navnene på de omkomne i helikopterulykken:

De omkomne er: pilot Bjørn Negård (52) fra Ski, og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) fra Skedsmo.

Vogntogsjåføren som skulle få hjelp, og redningsmannen i helikopteret som styrtet på Sollihøgda, er begge påført alvorlige skader, opplyser sykehuset til NTB.

Ambulansehelikopteret var på oppdrag for å hjelpe den 44 år gamle sjåføren da ulykken inntraff tirsdag. Både sjåføren og den 51 år gamle redningsmannen, som var den tredje av mannskapet i helikopteret, ble sendt til Oslo universitetssykehus.

Sent tirsdag ettermiddag opplyser sykehuset at begge mennene er alvorlig skadd.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft