Gå til sidens hovedinnhold

Uma Thurman snuser på Statoil

Boken «Svermen» med handling fra Statoil og Trondheim er en gigantsuksess. Nå har Uma Thurman kjøpt filmrettighetene.

(SIDE2:) Med jevne mellomrom kommer det en roman som slår direkte ned i folks bevissthet på flere måter. Den tyske svære økothrilleren «Svermen» er en slik roman.

I 2004 skrev musikeren, musikkprodusenten og reklamemannen Frank Schätzing romanen som i dag er under oversettelse i 18 land. Nå kommer mursteinsromanen på norsk.

- Naturens hevn
«Svermen» har fått stor oppmerksomhet fordi den går rett inn i hvordan mennesker ødelegger økosystemene uten helt å vite hva de gjør. I Schätzings bok tar naturen en blodig hevn.

Det hele begynner med at en enslig fisker dør utenfor Perus kyst etter å ha blitt dratt ned i dypet av en mystisk undervannsstrøm. Deretter går en flokk hvaler til angrep på båter. En uforutsett mengde med giftige maneter dukker opp i Australia.

Og midt i det hele står den norske forskeren Sigurd Johanson ved SINTEF i Trondheim og samarbeider tett med en kvinnelig kollega som jobber for Statoil. Statoil utreder nemlig mulighet for ny boring utenfor norskekysten, men har funnet en art mark de ikke har sett før.

- Vi ble klar over boken da den kom i 2004. Vi ble ikke kontaktet av forfatteren mens han skrev boka, kan informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil fortelle.

Boken omtaler mye Statoils forskning.

- Når vi hørte om at boken skrev om vårt forskermiljø, var det klart vi lurte litt på hva som sto der. Men Statoil fremstår som et kompetent selskap som tar ansvar, så dette er ikke noe problem for oss, sier Aanestad.

Ikke studert i Norge
For nordmenn er selvfølgelig Schätzings bruk av Norge og Statoil spennende. Romanen har fått ros for sin kunnskap, men mannen har ikke studert feltet selv, eller vært student ved NTNU.

I to år har boken vært en bestselger i hjemlandet, og til nå er den solgt i tre millioner eksemplarer.

Uma Thurman har sikret seg filmrettighetene til thrilleren, men prosjektet har ennå ikke ikke kommet så langt at det er hyret noen skuespillere til filmen. Hvorvidt noe av filmen skal tas opp i Norge, eller får sin handling herfra, er ikke klart.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley