Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge var raskt på banen etter at Roger Ingebrigtsen fredag kveld overraskende trakk seg fra jobben som statssekretær, og fra kampen om å bli stortingsrepresentant for Troms Arbeiderparti.

- Nok en såkalt sexskandale «ryster» det norske folk. Eller snarere: Ryster de moralsk høyverdige blant journalister og redaktører, skrev Klinge i bloggen sin. Hun understreket at hun ikke kjente alle detaljene i Ingebrigtsen-saken, men ønsket å heve debatten til et annet nivå:

- Så lenge det ikke er tvang i bildet
- Skal vi ha avholdende eller konsekvent trofaste politikere, må vi rekruttere munker og katolske prester og andre selverklærte moralsk høyverdige personer. Men vent, er dette gode eksempler på moral? Neppe, om vi ser nærmere på de mange overgrepsskandalene som med rette har rystet media og folk flest, skrev Kinge, som også mener at aldersforskjell i utgangspunktet heller ikke er kritikkverdig.

- Jeg har i utgangspunktet et avslappet forhold til hva folk gjør i sengen - og med hvem - så lenge det ikke er tvang i bildet. Og jeg er like avslappet til hva politikere gjør i sengen som hva «vanlige» folk gjør, skrev Klinge.

Flere med «dårlig moral»
Statistikken bekrefter at «umoralen» er i vekst. En undersøkelse Synovate gjennomførte i 2011 bekreftet at mange hadde vært utro, og viste at i aldersgruppen 25-44 år var det flere kvinner enn menn som hadde vært utro.

Stadig flere er utro, og samtidig stilles det høye moralske krav til våre fremste tillitsvalgte. Eller handler det bare om at samfunnet er blitt mer åpent og gjennomsiktig, og at pressen har begynt å skrive om forhold som tidligere ble holdt skjult?

Carl Joachim Hambro var stortingspresident, formann i Høyre i to perioder, og parlamentarisk leder for partiet i over tretti år. En ruvende politiker i første halvdel av 1900-tallet. C. J. Hambro var en gift mann, men «alle» visste at han allerede fra 1918 hadde et forhold til skuespiller og teatersjef Gyda Christensen. Hambro ble enkemann i 1943, og tre år senere giftet han seg med sin tidligere elskerinne.

Alkohol- og pillemisbruk
På slutten av 1970-tallet var Reiulf Steen partileder i Arbeiderpartiet, mens Gro Harlem Brundtland var nestleder. I pressekretser svirret ryktene om at det var noe mer mellom de to enn bare partiboka, rykter som etter hvert ble en etablert sannhet.

Ryktene levde helt til Gros ektemann Arne Olav i sin «Gift med Gro»-bok slår fast at Gro riktignok var vakker og omsvermet, men at det aldri var noe mer mellom de to. Arne Olav erkjenner ifølge Dagbladet selv i boken at han selv tidligere kunne ha bidratt til ryktespredningen «ved å slenge litt misforstått ironisk med kjeften».

Reiulf Steen har på sin side fortalt åpent om langvarig depresjon, alkohol- og pillemisbruk.

Mitterrands kjærlighetsbarn
I fransk politikk har moral aldri vært noe absolutt krav, og det har ofte heller vært regelen enn unntaket at franske toppolitikere har omgitt seg med elskere og elskerinner. Francois Mitterrand ble valgt til president i 1981, selv om pressen visste at han sju år tidligere hadde fått en datter med en av sine mange elskerinner.

Offentligheten fikk ikke vite om kjærlighetsbarnet før i 1994, men da Mitterrand døde i 1996, året etter at han gikk av som president, sto elskerinnen og datteren sammen med hans kone Danielle i begravelsen.

Frankrikes nåværende president, Francois Hollande, var i mange år gift med Ségolène Royal, men de to gikk fra hverandre kort tid etter at hun tapte kampen om å bli president i 2007. Like etter ble det kjent at Hollande i flere år hadde hatt et forhold til journalisten Valérie Trierweiler, en avsløring som var kontroversiell i Frankrike – fordi det brøt med tradisjonen om at pressen ikke omtaler politikernes privatliv.

JFK og Marilyn
USAs president John F. Kennedy var beryktet for sine affærer, blant annet med Marilyn Monroe, og kvinnehistoriene florerte også rundt hans yngre brødre Robert og Ted. Og i nyere tid husker vi alle hvordan president Bill Clinton ble presset med den ene historien etter den andre i sin siste presidentperiode.

Heller ikke George W. Bush hadde noe uplettet rulleblad, og slet med alkoholproblemer før han giftet seg med sin Laura. Mot slutten av presidentperioden spekulerte amerikansk tabloidpresse i at presidenten hadde en affære med sin utenriksminister Condoleezza Rice, men det ble med ryktene.