RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UMTS-beilerne sitter i ro

Sist oppdatert:
Klokken 14.00 går fristen ut for å gi bud på de to ledige konsesjonene for tredje generasjons mobilnett. Først tirsdag blir det klart hvem og om noen har søkt. Ingen operatører vil si om de søker

De to ledige konsesjonene ble opprinnelig delt ut til Tele2 og Broadband Mobile i første runde. Sistnevnte gikk konkurs sammen med Enitel og Tele2 trakk seg ut av UMTS-løpet i fjor høst.

Samferdselsdepartementet har justert kravene og gjort konsesjonene mer attraktive for nykommere, men fortsatt er det høyst uvisst om noen kommer til å søke de ledige konsesjonene.

Alle venter
- Jeg kan si at vi så langt ikke har mottatt noen bud. Men alltid når det er slike runder kommer budene først tett opptil tidsfristen, sier informasjonsdirektør AnneMarie Storli i Post- og teletilsynet til TV 2 Nettavisen.

Siste frist for å gi bud er fredag klokken 14. Først mandag klokken 14 blir konvoluttene med budene åpnet.

Det er stor spenning til om noen operatører i det hele tatt vil søke konsesjonene. UMTS-konsesjoner er langt fra så attraktivt som det en gang var og de fleste operatørene i Europa sitter fortsatt å slikker sårene etter forrige runde.

Kortene tett til bryset
Selskapet som har vært trukket frem oftest er Hutchison Whampoas Tre. Mobiloperatøren har startet UMTS-drift i blant annet Storbritannia, Australia, Italia, Sverige. Selskapet har også etablert seg i Danmark og flere andre land i og utenfor Europa.

Tre har en uttalt målsetting om å være ledende innen UMTS og er trolig den aktøren som er mest sulten på en norsk konsesjon. Tidligere har Samferdselsdepartementet hatt møter med selskapet om konsesjonsforhold. Da den nye utlysningen ble gjort før sommeren ble det spekulert i om konsesjonskravene var satt nærmest for å tilfredsstille Tre.

- Jeg kan ikke kommentere om vi søker. Det vil vi først si noe om etter at budet er åpnet på tirsdag, sier informasjonssjef Niclas Lilja i Tre Sverige.

Lite marked
Spekulasjonene har også gått på om France Telecoms Orange vil være å finne i søkebunken. Selskapet har imidlertid trukket seg ut av det svenske markedet og ønsker å forlate Danmark. Derfor er det lite trolig at toppsjefene i Paris vil akseptere at Orange går inn i et nytt nordisk marked.

Vodafone er verdens største mobiloperatør, men har ikke tilstedeværelse i Norge. Den britiske operatøren nevnes alltid som potensiell aktør i nye markeder og har også økonomiske muskler til å utfordre Telenor og NetCom. Om Vodafone ser på et marked med 4,5 millioner innbyggere og fire konsesjoner som attraktivt nok er derimot tvilsomt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere