Umulig å ringe nødnummeret

Foto: Roar Grønstad (Romerikes Blad)

Da Stein Bexrud og andre syklister fant en død mann i Losbymarka fikk de ikke ringt etter hjelp.

– Vi prøvde å ringe 113, men det var ikke sjanse å få kontakt med nettverket. Det var ingen dekning, sier Stein Bexrud til Romerikes Blad.

Forrige søndag ble han og en annen stoppet av en syklist som hadde funnet en livløs person på vei mot Setertjern fra Losby.

– Han og sønnen hadde nettopp funnet en død syklist i grøfta. Vi hadde tidligere syklet forbi det stedet, men så ingen mann da, sier Bexrud.

Fortvilende situasjon
Han forteller at ingen av dem hadde dekning på mobilen. Det er en fortvilende situasjon når man skal prøve å få tak i ambulanse.

– Han som stoppet oss syklet inn til Losby for å få dekning, mens vi ventet med sønnen hans hvor mannen lå i grøfta. Etter hvert dro vi mot Mønevann for å ta imot politiet og ambulansen, sier Bexrud.

– Mannen var allerede død da han ble funnet, så det var dessverre lite noen kunne gjort. Hvis vi måtte gjort livredning tror jeg at jeg hadde følt det annerledes, men det er klart det var en spesiell situasjon. Det er skummelt å tenkte på at man ikke kan få tak i ambulansen dersom det skulle stå mellom liv og død. Mobilen blir en falsk trygghet i marka, mener han.

– Situasjonen er håpløs
Romerikes Blad testet mobil- og bredbåndsdekningen innover fra Losby. Fra golfbanen og innover var dekningen svært dårlig. Rundt 500 meter etter bommen ved golfbanen mistet vi dekning. Ved Mønevann var det noe dekning, men den forsvant fort igjen.

Foto: Roar Grønstad

– Dette er helt håpløst! Jeg har tidligere jobbet i skogen her på Losby, og vet godt hvor dårlig dekning det er her ute, sier syklist Bjørn Johansen, som er født og oppvokst på Losby.

– Om man i det hele tatt skal ha mulighet for å få et signal må man opp på en av toppene, sier han.

Også turgåere Inger Tveten og Tove Granerud opplever den dårlige markadekningen. De var på vei inn til Morterud i sommervarmen, og er mye i Østmarka, sommer som vinter.

Foto: Roar Grønstad

– Det kan være litt skummelt om man er alene. Det er ikke dekning de fleste stedene her. Om man er i nød måtte man i tilfelle ha karet seg opp på en topp, men det er nok ikke alltid så lett. Det er mulig å få dekning enkelte steder, men det er ikke mange slike punkter innover her, sier Granerud.

Skummel situasjon
– Jeg synes man må få bygd ut dekningsområdet på en eller annen måte. Det er mange som bruker områdene ved Losby, og om liv skal gå tapt på grunn av dårlig dekning synes jeg det skal stå på papirarbeid eller kostnader, da synes jeg man skal bygge flere master, mener Beate Opgård, arbeidsveieleder og kaféansvarlig på Losby besøksgård.

Hun forteller at det sjelden er god mobildekning på gården.

– Det er skummelt å ikke ha dekning, og i jobbsammenheng er det ofte vanskelig. Jeg bor på Losby, og jeg får heller ikke pratet i mobilen hjemme. Jeg vet at naboene mine også sliter med dette, sier hun.

Burde vært prioritert
Som aktiv syklist ser Bexrud at stadig flere benytter seg av Østmarka. Han synes det er oppsiktsvekkende at såpass mange mennesker ikke har tilgang på hjelp dersom noe skulle skje.

– Det er under enhver kritikk at det skal være så dårlig her ute, mener Bexrud.

Han synes det burde vært gitt prioritert å bygge ut mobilnettet i nærområdene rundt Losby.

Det er imidlertid lite som tyder på at mobildekningen ved Losbymarka vil bli bedre i nærmeste framtid.

– Det er mange som sykler her. Det er fort gjort å skade seg, for eksempel om man feilberegner en sving. Om man er alene og brekker for eksempel et ribbein vil vet være vanskelig å få tak i hjelp, sier han.

– Mobilfri sone i marka
Leder av Østmarkas Venner, Johan Ellingsen, ønsker seg ikke nye store master i Østmarka for å forbedre dekningen.

– Østmarka er utrolig vill, og mange steder er det umulig å få dekning. Skulle man hatt full dekning i marka måtte det vært en massiv utbygging. Om man skal bygge ut dekningsområdet ville jeg fryktet store naturinngrep, sier Ellingsen.

Han verdsetter at marka er en mobilfri sone.

– Det er likevel klart det er en stor ulempe om en ulykke skulle oppstå. Man kan aldri stole på at det er dekning i marka eller på fjellet. Man må leve med en viss risiko i grisgrendte strøk. Man kan dessverre ikke kalkulere med at man kan ringe etter hjelp, sier han.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.