RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Underernæring kan forebygges

Foto: Crestock
For første gang legges det fram nasjonale retningslinjer for å behandle underernæring.

(SIDE2): Helsedirektoratet utgir for første gang nasjonale retningslinjer for identifisering, forebygging og behandling av underernæring.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

«Sykdom er den viktigste årsaken til vekttap og underernæring, men manglende rutiner og kunnskap er en betydelig medvirkende faktor til at underernæring får utvikle seg og føre til unødvendige konsekvenser», det skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

– Skal ikke måtte vente
– Det skal ikke være slik at pasientene må vente til de er blitt underernært før de får behandling. De nye retningslinjene anbefaler gode verktøy for å fange opp personer i ernæringsmessig risiko slik at underernæring kan forebygges, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Direktoratet mener videre at det har vært mangel på tilsvarende retningslinjer tidligere, og dermed har praksisen for å fange opp personer i risikosonen vært mangelfull. De nye føringene gir imidlertid ikke detaljerte råd innenfor alle felt, og det forventes at lokale tilpasninger også blir utviklet.

Føringene ble lansert hos Helsedirektoratet onsdag.

Individuelle ernæringsplaner
Ifølge nettstedet er dokumentasjon om ernæringsstatus en nødvendig del av det kliniske undersøkelses- og behandlingstilbudet. Alle pasienter i spesialisthelsetjenesten, beboere på sykehjem/institusjon og personer innskrevet i hjemmesykepleien skal vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse og deretter regelmessig, og det skal tilrettelegges for individuelle ernæringsplaner og oppfølging.

Retningslinjene er både faglig og juridisk begrunnet, og ble lansert hos Helsedirektoratet onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere