Gå til sidens hovedinnhold

- Undergraver tilliten til rettssystemet

Svindeldømt kvinne (27) har blitt anmeldt flere ganger i prøveperioden. Mange av sakene er henlagt.

Den siste uken har Nettavisen skrevet flere saker om personer som forteller hvordan de har blitt lurt av en 27 år gammel kvinne fra Vest-Telemark.

I løpet av 2011 og 2012 har flere personer anmeldt den 27 år gamle telemarkskvinnen.

Disse forholdene er begått i prøvetida som kvinnen fikk i en dom fra desember 2010, men likevel er de nye anmeldelsene mot kvinnen henlagt.

Omid Alexander Tabari, Bjørm Lecomte, Tommy Østhagen og flere andre som politianmeldte kvinnen i fjor reagerer kraftig på at sakene henlegges uten at noe blir gjort.

Les saken: - Hun svindlet meg for 24.000 kroner

- Jeg synes politiet skal ta tak i slike saker hvor det er kjent gjerningsmann på kjent adresse. Spesielt når det foreligger flere anmeldelser på samme person. For oss er det mer irriterende at denne kvinnen går fri enn at vi tapte penger, sier Tommy Østhagen til Nettavisen.

Vil ikke kommentere
Politiførstebetjent Håvard Johnsen Bekk, står oppnevnt som etterforsker i saken til Tabari som ble henlagt, der han blant annet la ved bilde av kvinnen, har tidligere uttalt at det hele tiden er snakk om prioriteringer i forhold til saker.

- Vi har ikke mange anmeldelser som er så konkrete som i forhold til detaljer som akkurat i denne saken, men det er generelt veldig mye svindler på blant annet Finn.no, sa han til Nettavisen.

Johnsen Bekk ønsker ikke lenger å kommentere henleggelsen eller andre anmeldte saker på 27-åringen overfor Nettavisen, men henviser til sin nærmeste overordnede.

Vedkommende har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Fungerende seksjonssjef ved Arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, sier generelt grunnlag følgende om henleggelser i prøvetiden:

- Har du en betinget dom med prøvetid så kan det i utgangspunktet være slik at dersom du bryter loven i prøveperioden, så vil det bli vurdert om man må sone den betingede delen av dommen sammen med straffen for de nye forholdene.

Har du tips? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no eller ring 986 52 678

- Vet ikke hva som har skjedd
Kristiansen kan ikke svare på hvorfor flere av anmeldelsene mot den tidligere svindeldømte kvinnen har blitt henlagt.

- Det er vanskelig å si hvorfor disse sakene er henlagt, men blir det nok forhold på enkeltpersoner, så starter man etterforskning. Hvis det du sier stemmer, nemlig at flere anmeldelser er henlagt i prøveperioden, så vet jeg ikke hva som har skjedd, sier han.

Kristiansen forteller at alvor og kapasitet legges til grunn i vurderingen av om en sak skal henlegges eller ikke.

- Jeg kan ikke si hva som er nok, dette vil alltid bero på en konkret vurdering. Når det er snakk om å henlegge saker på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet er det en vurdering av alvoret i den konkrete saken opp mot de andre sakene politiet har til etterforskning på den aktuelle tiden. Man vurderer anmeldelsen og dens alvorlighet opp mot andre saker. Dersom en person får mange anmeldelser vil det på et tidspunkt gjøres en vurdering der man sier nok er nok, og ser om det er på tide å gjøre noe. Det er i utgangspunktet ikke komplisert å ha oversikt over alle saker vedkommende har her i landet, sier han.

- Så om det kommer flere anmeldelser kan det være aktuelt å foreta seg noe?

- En av politiets oppgaver er å forebygge kriminalitet, og blir det mange saker mot en person vil nok politiet foreta seg noe. Det kan også være slik at en del av sakene kan være tvister som er mer sivile en strafferettslige, legger han til.

Les: Hun skylder meg tusenvis av kroner

- Svekker tilliten
Sorenskriver Dag Bjørvik ved Vest-Telemark tingrett i Kviteseid sier til Telemarksavisa at hvis en straffedømt begår nye lignende lovbrudd i prøvetida, så skal det tas hensyn til i den neste dommen personen får.

- Så da blir det den domstolen som skal mene noe om det, sier Bjørvik.

Sorenskriver Jahn Mydland ved Nedre Telemark tingrett i Skien sier på generelt grunnlag at henleggelser av anmeldelser med kjent gjerningsperson og beviser undergraver tilliten til rettssystemet.

- Hvis du begår lignende straffbare forhold som du er dømt for i prøvetida, da er jo det normale at man reiser en ny straffesak for de nye forholdene. Og hvis man klarer å få dette godt nok bevist, så tar man hensyn til i dommen at nye forhold er begått i prøvetida. Jeg kan godt forstå at folk blir oppgitt når anmeldelser med kjent gjerningsmann og beviser blir henlagt, og det undergraver tilliten til rettssystemet. Så man skal være veldig varsom med å henlegge slike saker, mener Mydland.

Les: - Hvorfor stopper ikke politiet henne

Tidligere svindeldømt
Kvinnen ble i 2010 dømt for å ha svindlet 16 personer på Finn.no. Hun ble til sammen dømt for å ha svindlet til seg 85.000 kroner. Rundt halvparten av dette beløpet lurte hun til seg fra Finn.no-kunder. Foruten svindelen på Finn.no viser dommen at hun lurte til seg drøye 32.000 kroner fra kommunen hun bodde i. Dommen lød på 120 dagers fengsel, hvor av 60 dager var betinget med to års prøvetid.

Omid Alexander var den første som sto frem i Nettavisen og fortalt hvordan han ble lurt.

- Hun svindlet meg for 24.000 kroner. Jeg er skuffet over at politiet henla saken etter to dager. Dette til tross for jeg i tillegg til anmeldelse leverte inn bilder, telefonnummer, bostedsadresse og informasjon om kontoen til hun som svindlet meg, sa 24-åringen til Nettavisen.

Saken om Tabari førte til mange tips og Nettavisen har skrevet om flere personer som har opplevd det samme.

Nettavisen har ved flere anledninger vært i kontakt med politiet i forbindelse med anmeldelsene. Beskjeden har vært at anmeldelsene henlegges på grunn av kapasitet og omfang.

Nettavisen har ved flere anledninger forsøkt å få kontakt med kvinnen for å få hennes kommentar til saken. Kvinnen har derimot ikke besvart Nettavisens henvendelser.