Underkjenner fransk undersøkelse om kreftfare fra genmais

Oslo (NTB): Vitenskapskomiteen for mattrygghet underkjenner en rapport hvor franske forskere har slått kreftalarm i forbindelse med en type genmodifisert mais og sprøytemiddelet Roundup.

Det var Mattilsynet som i oktober ba Vitenskapskomiteen (VKM) gjøre en vurdering av undersøkelsen til forskningsleder Gilles-Éric Séralini ved Universitetet i Caen. I en vitenskapelig artikkel publisert i september slås det fast at rotter som ble matet med den genmodifiserte maisen NK603, med eller uten tilsetninger av sprøytemiddelet Roundup, hadde en større sjanse for å utvikle kreft.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) foretar uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Direktoratet for naturforvaltning. Torsdag publiserte komiteen sin vurdering av artikkelen.

- Fôringsforsøket tilfredsstiller ikke krav til godt forsøksdesign, statistikk, metodikk eller analyse av funnene. Forfatterne har derfor ikke grunnlag for å hevde at fôring med den genmodifiserte maisen NK603 og/eller plantevernmiddelet Roundup har påført forsøksrottene helseskade, slår den norske vitenskapskomiteen fast. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.