*Nettavisen* Nyheter.

Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus

Oslo 20200318. Ullevål sykehus tester rundt 300 helsearbeidere hver dag. De har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Vilde Vik blir forskriftsmessig påkledd verneutstyr. Covid 19, koronatest, korona test, prøve, Corona, koronasmitte, testutstyr.

Ullevål sykehus e har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet.  Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Det betyr at vi er sårbare for nye utbrudd.

07.05.20 07:56

Blodprøver fra 400 personer viser at 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus. Det tyder på at en liten del av befolkningen har vært smittet, ifølge forskerne.

Blodprøvene ble tatt i forrige uke av 397 deltakere i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle som er testet så langt, bor i Oslo, som er fylket med flest meldte koronatilfeller per innbygger.

Resultatene ble gjort kjent torsdag morgen. Foreløpige utregninger viser at andelen med påviste antistoffer er under 2 prosent.

– Resultatene viser at det er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier prosjektleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også: Nye korona-tall for hele landet snur korona-situasjonen på hodet

Tilfeldige personer

Det var tilfeldige personer fra MoBa-undersøkelsen som ble invitert med – uavhengig om de har vært smittet eller om de har hatt luftveissymptomer.

Analysene av antistoffer er gjort med en test utviklet av to forskningsgrupper under ledelse av Fridtjof Lund-Johansen og Jan Terje Andersen på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Metoden er sammenlignet med kommersielle tester som er under utprøving ved avdeling for mikrobiologi ved OUS – og alt peker i samme retning.

Les også: Slik kan du date trygt under koronakrisen

Sårbare for nye utbrudd

Forskerne forteller at prøvene viser at den norske befolkningen i liten grad viser tegn på gjennomgått infeksjon.

– Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av covid-19, sier prosjektleder Magnus.

I ukene som kommer, skal Folkehelseinstituttet fortsette med testing gjennom ulike befolkningsundersøkelser. Dette vil gi sikrere resultater når det gjelder antistoffer.

To ulike prøver

Blodprøvetesten etter antistoffer skiller seg fra virustesten (PCR-testen), som tas med en vattpinne i nesa eller svelget og viser om personen har virus i kroppen, eller nylig har hatt det.

Tilbud om antistofftest blir i dag bare gitt til bestemte utvalg av befolkningen, men det vil bli utvidet ettersom testkapasiteten øker.

Les også: Åpen om sykdommen: – Jeg kan våkne opp og se ut som om jeg er sju måneder på vei (+)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag