*Nettavisen* Nyheter.

Undersøkelse avdekker mørketall i kriminaliteten

I fjor ble det anmeldt 253.000 forbrytelser i Norge, en nedgang på 6 prosent sammenlignet med året før. Men mørketallene kan være betydelige, skriver VG.

En landsomfattende undersøkelse gjort av Ipsos MMI på oppdrag fra politiet, viser at bare 54 prosent av dem som hadde vært utsatt for en kriminell hendelse det siste året, anmeldte saken.

Biltyveri er den hendelsen som i størst grad blir anmeldt med 84 prosent. Like mange anmelder tyveri og innbrudd i bolig, 63 prosent anmelder lommetyveri og 57 prosent anmelder hærverk. Svindel og bedrageri anmeldes bare i 43 prosent av tilfellene og vold eller trusler om vold anmeldes av 44 prosent av de rammede. 6.320 personer ble intervjuet i undersøkelsen.

Selv om anmeldte lovbrudd falt i fjor, utelukker ikke justisministeren og fremtredende politifolk at mørketallene kan være store. Særlig når det gjelder familievold og overgrep mot barn.

– Når det gjelder vold og overgrep i familien og mot barn, har vi all grunn til å tro at det er store mørketall, men på dette området ønsker vi også en økning slik at det reelle omfanget kommer fram, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Politidirektør Odd Reidar Humlegård varsler at dette blir et av politiets store satsingsområder i 2015. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.