Gå til sidens hovedinnhold

Undersøkelse: Nesten sju av ti mener kommunene ikke tar godt nok vare på de eldre

Flertallet i befolkningen mener de eldre ikke ivaretas godt nok i kommunene, viser en fersk undersøkelse.

Én av fem (19 prosent) svarer ja på spørsmålet om eldre blir tatt godt vare på i kommunene. 12 prosent svarer vet ikke. I aldersgruppen 40 til 49 år svarer 72 prosent nei. Blant dem over 60 år svarer 66 prosent nei.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for ABC Nyheter.

– Dette er en veldig tydelig tilbakemelding om at folk er misfornøyde med eldreomsorgen og stiller krav til forbedringer. Det overrasker meg ikke, sier Kjersti Toppe (Sp) som er nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, til avisen. Hun legger til at mange erfarer at tjenestene ikke er som man bør forvente.

Les også

Eldre i Andøy fikk gårsdagens fiskeboller på julaften

Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at tallene er dystre. Hun sier mange kommuner dessverre velger å nedprioritere eldreomsorgen.

– I Oslo, med Arbeiderpartiet i spissen, har man lagt ned over 400 sykehjemsplasser siden 2015, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Toppe mener effektiviseringen av sykehusene er én av årsakene til at kommunene sliter. Hun etterlyser en stor og grundig debatt om eldretjenestene.

– Kommunene blir sisteinstansen som skal fikse effektiviseringen av helsetjenestene. Vi har foreslått å få en grundig evaluering av samhandlingsreformen. Det er en systemfeil som går utover eldreomsorgen spesielt, sier Toppe.

(©NTB)

Les også

Listhaug: - Løgn at jeg ville legge ned sykehjemskjøkken

Les også

Oslos skandaletomt til 30 millioner kan trolig ikke brukes til noe

Kommentarer til denne saken