Gå til sidens hovedinnhold

Undersøkelse: Tro på evig straff gir mindre kriminalitet

Oslo (NTB): I land der flere frykter helvete, er det mindre kriminalitet, viser en internasjonal undersøkelse.

Undersøkelsen som er utført ved universitetet i Oregon i USA, viser på den annen side at i land der flere tror på himmelen, men ikke tror på straff i helvete, er befolkningen mindre lovlydig, skriver Vårt Land.

Det er ikke overraskende at folk som frykter helvete, holder seg mer på matta enn andre, mener professor Jørn Øyrehagen Sunde ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

- Tror du på en allestedsnærværende gud, så er oppdagelsesrisikoen 100 prosent hele tiden. I tillegg vet du at du må svare for de gjerningene du har gjort, og at dine egne rettferdiggjøringer ikke er gyldige, sier han.

Sunde mener kontrollsystemet som staten disponerer, egentlig har svært begrenset makt, og sier at straff som fengsel kun har en begrenset effekt. Juss alene kan ikke regulere et samfunn, man må ha moralske normer som kan håndheves mennesker imellom eller av mennesket selv, mener han.

Men han får liten støtte av professor emeritus Nils Christie ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. (©NTB)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021