BISLETT (Nettavisen): Hele samfunnet gjør nå en kraftinnsats for å hindre spredning av det muterte viruset fra Storbritannia.

Mens nær 30 kommuner opplever at det meste stenges ned frem til 31. januar, gjenåpner Vinmonopolet mandag 45 utsalg.

Da det ble kjent at Vinmonopolet skulle stenge fra lørdag klokken 12 i Oslo og berørte kommuner i én uke, ble det rene polferden til åpne utsalg i åpne nabokommuner.

Bilder av flere hundre meter lange køer en rekke steder, viser hvor tålmodige mange nordmenn er når noe oppleves som «viktig nok».

Les også: Gigantisk flaskehals ved polutsalget

Helseminister Bent Høie (H) sa søndag kveld at de landet på beslutningen om å gjenåpne polutsalgene etter å ha lyttet til råd fra Helsedirektoratet og FHI.

Dette har blitt den store «snakkisen» på sosiale medier og på folkemunne gjennom helgen, med høy temperatur som veksler mellom dyp forargelse, humor og oppgitthet.

«Hva slags prioriteringer ligger til grunn?»

Nettavisen har snakket med leder av det nye partiet Sentrum, Geir Lippestad.

- Hva synes du om regjeringens vingling i denne saken?

- Jeg er veldig spørrende til de prioriteringer som gjøres, sier Lippestad til Nettavisen - og utdyper det slik:

- Alt stenges ned. 200.000 mennesker har fått utsatt nødvendig sykehusbehandling, og butikker og restauranter stenges med den følge at vi får en ny bølge av permitteringer og arbeidsledighet, sier han.

Les også: Polets salg eksploderte: 428.000 liter revet bort

Lippestad: - Hva setter polet i en særstilling?

Når barn og unge rammes så hardt, finner han det uforståelig at polet løftes frem som en så viktig bærebjelke:

- Skoler og barnehager stenges. Idrett for barn og unge stenges. Hva som setter polet i en særstilling er vanskelig å se, sier Lippestad til Nettavisen.

- Bør styrke tilbudet til alkoholikere i stedet

- Det brukes blant annet som argument at alkoholikere får abstinenser hvis de ikke får alkoholen sin. Hva tenker du om det?

- Jeg tenker at i stedet for å stenge ned rehabiliteringstilbud til alkoholikere av smittehensyn, bør det tilbudet styrkes betydelig nå i denne tiden, sier Lippestad.

Les også: Gigantisk flaskehals ved polutsalget

- Hørt lite til KrF i denne saken

- KrF sitter i regjering med ansvarlig statsråd - hvordan har du merket det i denne saken?

- KrF har jeg hørt lite fra i denne prioriteringsdebatten, så det er vanskelig å kommentere, sier Lippestad til Nettavisen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte 18. januar fersk statistikk om våre alkoholvaner, som viser at 34 prosent drikker ukentlig.

Nettavisen avventer svar fra barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad for en kommentar.

Les også: Regjeringen snur - Vinmonopolet åpnet igjen

Helsedirektør Bjørn Guldvog kaller det et paradoks at Vinmonopolet holder åpent samtidig som mange andre butikker er stengt. Men helsemyndighetene erkjenner at det fører til økt mobilitet.

– I den situasjonen vi er i nå vil lukkede Vinmonopol skape større problemer enn de vil løse, sa han.

«Norge er en nasjon av polfarere»

Her er et knippe reaksjoner fra sosiale medier:

«Kjære Oslo-folk. Har en nesten full tre liters kartong liggende. Selges til høystbydende. Husk munnbind når du kommer.»

«Norge er en nasjon av polfarere.»

«... ser at man åpna vinmonopolet fordi voksne folk flyr til nabokommunene for å stå i lange køer Vil det sei at om barn og unge valfarta til nabokommunene for å trene i idrettshaller/fotballbaner, så vil regjeringa gi etter for presset?

«Alkoholentusiaster og avhengige presser frem gjenåpning av vinmonopolet samtidig som vi har en rusdebatt gående. Det rare er at så mange unngår å se likhetene i problemstillingene.»

«Først stenge vinmonopolet , deretter åpne det igjen 24 timer senere. Er ikke det diskreditering av egne tiltak, samt innrømmelse av manglende impulskontroll?»