Gå til sidens hovedinnhold

UNE anker ikke Nathan-saken

Dermed får Nathan Eshete bli i Norge.

Tingretten slo i går fast at vedtaket om avslag på søknaden om oppholdstillatelse for Nathan (7), må kjennes ugyldig.

Utlendingsnemnda er fortsatt uenig i dommen, men de anker likevel ikke, skriver TV 2.

– Nå kan vi endelig tenke på fremtiden. Det har vært en tøff kamp. Vi har levd i frykt i tolv år. Alle rapporter viser at det er farlig å dra tilbake. Nå slipper jeg å være redd, sier Nathans far, Asfaw Eshete, til BA.

Det er hensynet til barnets beste som gjør at saken ikke blir anket.

- Fantastisk! At de begrunner det av hensyn til Nathan betyr mye. Endelig feiring blir når vi ser vedtaket, sier leder i Støtteforeningen for Nathan og familien, Aina Heldal Bøe til Nettavisen etter at UNE kastet kortene.

- Når vi nå ser den medieeksponeringen Nathan har vært utsatt for, og som vi er kritisk til, ser vi at han vil kunne komme til å stå i den samme medieeksponeringen i lang tid fremover, før en ankesak vil kunne komme opp, sier direktør i Utlendingsnemda Ingunn-Sofie Aursnes til VG.

Familiens advokat, Arild Humlen, sier til NTB at han ikke har fått noen beskjed om ankespørsmålet.

- Utenkelig med nytt avslag
- Vi har fått tilbakemelding om rykter både i den ene og den andre retningen, men ingen konkret bekreftelse, sier han.

Selv om saken må opp til ny behandling i Utlendingsnemnda (UNE) etter rettskraftig dom, ser Humlen det som utenkelig at de vil gi et nytt avslag.

- Det vil i så fall mildt sagt være oppsiktsvekkende. Hvis de ikke anker, godtar de jo premissene i dommen, sier han til NTB.

Bestemte seg dagen etter
Årsaken for vedtaket på tirsdag, var at UNE ikke hadde tatt nok hensyn til barnets beste. UNE hadde fire ukers ankefrist, men ifølge NRK bestemte de seg én dag etter at dommen kom. Når saken ikke ankes, betyr at dommen blir stående - og Nathan får bli i Norge.

Foreldrene til Nathan er fra Etiopia. De kom til Norge i henholdsvis 2001 og 2003. To år senere kom Nathan til verden, og syvåringen har bodd i Norge i hele sitt liv.

UNE-direktøren mener fortsatt at de i avslaget synliggjorde godt nok avveiningen mellom hensynet til barnets beste, og innvandringsregulerende hensyn.

– Vi er også uenige i den betydningen tingretten har tillagt en bekreftelse gitt av Hordaland politidistrikt om at Nathans mor hadde lovlig opphold mens søknaden om asyl ble behandlet. Dette er en bekreftelse politiet ikke hadde grunnlag til å gi, da den ble utstedt da søknaden om asyl på det tidspunktet var avgjort sier Aursnes.

– Ikke betydning for andre saker
Hun påpeker at familien først nevnte dette dokumentet i retten, ikke mens de behandlet saken. UNE mener også det var uten betydning for hvorvidt familien hadde lovlig opphold.

– UNE mener altså at dommen er feil. Men den er heldigvis så konkret begrunnet at feilene ikke vil få betydning for andre saker, sier hun.

I tillegg til at UNE ikke vil dra Nathan og familien gjennom flere år med usikkerhet, viser de også til at de er kritiske til den store medieeksponeringen av 7-åringen.

– Dette har også Redd Barna advart mot. Sett i sammenheng med resten av saken, blir også dette et argument mot å anke. Dette innebærer at Nathan og familien får bli i Norge, sier hun.

Saken oppdateres.

Les også:

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken