Gå til sidens hovedinnhold

Ungarn vil ikke granske jøde-påstander

Budapest (NTB-AFP): Jødiske grupper i Ungarn er skuffet over at påtalemyndigheten ikke vil etterforske en høyreekstremist som har krevd at det opprettes en egen liste over jøder.

Parlamentsmedlemmet Marton Gyongyosi fra det høyreekstreme Jobbik kom i november med påstanden om at jøder utgjør en sikkerhetsrisiko og derfor må registreres på en egen liste. Jobbik er Ungarns tredje største parti.

Torsdag sa Ungarns riksadvokat Imre Keresztes at uttalelsene ikke utgjorde noen oppfordring til hat på rasemessig, religiøst eller etnisk grunnlag.

Flere jødiske foreninger i Ungarn sier imidlertid at de vil gjøre sitt ytterste for å forfølge saken. De mener at lovens formuleringer og lovens intensjon ikke er blitt riktig tolket når riksadvokaten har kommet til den slutningen han har gjort.

Gyongyosis krav om en «jødisk liste» utløste rasende protester både innenlands og utenlands, og over 10.000 demonstrerte kort tid etter utenfor Ungarns nasjonalforsamling.

Riksadvokaten forkastet torsdag også en anmeldelse av journalisten Zsolt Bayer som skrev i en regjeringsvennlig avis at «de fleste sigøynere er dyr». (©NTB)

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå