En dam som holder giftig restavfall fra et aluminiumsverk på plass brast, og sju landsbyer ble oversvømmet. Torsdag nådde det giftige, røde slammet Donau, og giftskandalen er dermed komplett.

Syv personer har så langt død fra utslippet den fjerde oktober i byen Akja, vest i Ungarn. Runt 150 personer ble også skadet i utslippet, og et område på 700.000 kubikkmeter av giftig avfall fra produksjonen av aluminium ble berørt.

Toppsjefen arrestert
Det var den ungarske statsministeren, Viktor Orban, som selv annonserte politiets arrestasjon mandag. Sjefen for industrianlegget som slapp ut slammet, Zoltan Bakonyi, har nå blitt tatt inn til forhør hos politiet. For selskapet bak giftkatastrofen, ligger det an til at en økonomisk katastrofe vil følge. Orban varsler at en midlertidig nasjonalisering av selskapet kan bli aktuellt. I tillegg til de ansvarlige gjøres finansielt ansvarlige, mener Orban.

Bygger demning
Det jobbes nå med å bygge en demning av stein og jord for å stoppe spredningen av giftavfallet.

Sivile styrker fra EU hjelper nå også Ungarn med å løse giftproblemene, ved å sikre regionens grunnvann og jordgrunn. EU sjekker også den potensielle faren ved giftavfall i luften, når grunnen tørker ut.