Gå til sidens hovedinnhold

Ungarske jøder truer med boikott av minnehøytid

Budapest (NTB-AFP-Reuters): Jødiske ledere i Ungarn truer med å boikotte de offisielle minnehøytidelighetene for holocaust på grunn av den økende antisemittismen i landet.

Regjeringen kunngjorde i fjor at 70-årsdagen for deporteringen av jødene til de tyske dødsleirene, som kostet rundt 450.000 ungarske jøder livet, skulle markeres med en serie begivenheter i år.

Men de jødiske organisasjonene klager over at de ikke er tatt tilstrekkelig med på råd under forberedelsene og at noen av begivenhetene bærer preg av være operasjoner for å dekke over myndighetenes medvirkning i deporteringene.

Den jødiske gruppa Mazsihisz peker blant annet på et planlagt monument i Budapest som skal markere den tyske okkupasjonen av Ungarn.

Gruppa mener monumentet er et forsøk på å frikjenne staten for sin rolle i holocaust, men myndighetene svarer at monumentet er til for å minnes alle ungarere som døde.

Historikere peker imidlertid på at Ungarn fratok landets jøder nesten alle rettigheter og drepte titusener av dem før Tyskland okkuperte landet i 1944. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis