Menneskerettighetsaktivister advarer om at ungarske myndigheter nok en gang nekter å gi mat til asylsøkere i transittsonen på grensen til Serbia. Det er snakk om transittområdene ved Roszke og Tompa.

Ifølge en talsperson fra den ungarske Helsingforskomiteen fikk et irakisk par mat torsdag etter å ha gått fem dager uten. Paret måtte spise smulene og restene av maten til barna sine, som regelmessig mottar mat. Talspersonen beskriver behandlingen asylsøkerne får, som tortur.

Landet anklages for å være for hard i sin behandling av asylsøkere, og i august reagerte den ungarske Helsingforskomiteen på at myndighetene i landet ikke ga mat til personer i transittsoner på ungarsk side. Den gangen skal myndighetene først ha begynt å dele ut mat til folk etter to uker.

Det tar lang tid å få asylsøknadene behandlet i Ungarn, og i løpet av søknadsprosessen har ikke asylsøkerne lov til å forlate de inngjerdede områdene.

Ungarske myndigheter insisterer imidlertid på at asylsøkerne blir værende i sonen frivillig, ettersom de kan gå når de selv måtte ønske det – men kun i retningen de kom fra, altså tilbake til Serbia. Dersom asylsøkerne forlater sonen, mister de automatisk retten til å søke om asyl i Ungarn.

Ungarns høyrepopulistiske og innvandringskritiske statsminister Viktor Orbán har fått nasjonalforsamlingen til å vedta lovendringer for å hindre flyktninger og migranter i å søke asyl.

(©NTB)