*Nettavisen* Nyheter.

Ungdom bruker rekordbeløp på seg selv

Norske ungdommer bruker totalt 1,6 milliarder kroner i måneden på seg selv. Av disse pengene går over 70 prosent til kioskvarer og til mobiltelefon.

Unge mellom 8 og 24 år bruker i snitt 1 613 kroner på seg selv i måneden. Denne gruppen utgjør totalt en million innbyggere, viser tall fra MMIs barn- og ungdomsundersøkelse for 2003, skriver Newswire.

– Ungdom mellom 8 og 24 år bruker vel 1 600 kroner hver måned på seg selv. Det dreier seg om kioskvarer, klær og sko, mobiltelefonregninger og kafébesøk for å nevne noe, sier seniorkonsulent og ansvarlig for undersøkelsen Mona Nilsen i MMI til Newswire.

– Gruppen som bruker aller mest er de mellom 20 og 24 år. De bruker i snitt 3 480 kroner på seg selv hver måned. De mellom 16 og 19 år bruker 1 886 kroner, sier Nilsen.

Det har vært en liten nedgang i forbruket til de yngste mellom 8 og 15 år, mens det er en økning på 180 kroner i måneden på de eldste i undersøkelsen sammenlignet med 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

– En årsak til denne økningen er at flere har egne jobber ved siden av skoler og studier, sier Nilsen.

Godterier og mobiltelefon
Barn og unge får i snitt 400 kroner i måneden i lommepenger, noe som er en økning på 50 kroner sammenlignet med 2002.

MMI-undersøkelsen viser at ungdommen i snitt bruker 1 200 kroner mer på seg selv enn det de får i lommepenger. Dette gjelder i alle aldersgruppene. Selv de aller minste bruker nærmere 100 kroner mer på seg selv enn det de får i lommepenger.

– Dette tilsier at de unge jobber mye på si i tillegg til skole og utdanning. Når det gjelder de aller yngste skyldes dette kanskje at de får ekstra penger i tillegg til lommepengene, sier Nilsen.

– Mesteparten av pengene går med til å handle på kiosken, men mobiltelefonen kommer på en god andreplass, sier Nilsen, som ikke er overrasket over tallene.

De unge lar foreldrene kjøpe klær og sko til seg selv. Undersøkelsen viser at de unge også forsøker å påvirke foreldre til å betale data- og tv-spill og sportsartikler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag