RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdom flinkest i førstehjelp

Sist oppdatert:
De unge er landets mest oppdaterte når det kommer til livreddende førstehjelpskunnskaper, viser ny undersøkelse.

(BiipMag): Hva gjør du hvis du kommer i en situasjon der en person trenger førstehjelp? Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noenting.

Mangler kunnskap
Synovate har gjort en ny undersøkelse for Røde Kors der man sjekket hvor godt nordmenn kan førstehjelp. Resultatet viste at nesten hver tredje nordmann ikke har nok kunnskaper til å utføre førstehjelp i en akutt situasjon, nesten 12 prosent har aldri tatt et førstehjelpskurs.

Lørdag 13.september er den internasjonale førstehjelpsdagen og i den forbindelse oppfordrer Røde Kors nordmenn til å lære seg førstehjelp.

Ungdom flinkest
Alle som ble spurt i undersøkelsen var fra 15 år og oppover og resultatene viste at ungdomsgruppen under 25 år var de mest oppdaterte innen førstehjelpskunnskaper. Hele 70 prosent av ungdommene som ble spurt hadde tatt et førstehjelpskurs de siste 2 årene.

Denne høye andelen kan kanskje skyldes at ungdom i dag får opplæring i førstehjelp på skolen. I tillegg er det også blitt pålagt å gjennomføre et førstehjelpskurs hvis man skal ta lappen.

Dårligst
Aldersgruppen som kommer dårligs ut i undersøkelsen er eldre over 60 år. Over halvparten i denne aldersgruppen har ikke tatt et kurs på over 6 år og 24 prosent har aldri gjort det. Mange i denne alderen har også opplevd situasjoner der noen har trengt hjelp.

37.000 i aldersgruppen 60-80 år søker legebehandling som følge av hjemmeulykker hvert år og flere av disse kunne overlevd hvis man hadde gitt førstehjelp på stedet.

Det blir arrangert førstehjelpskurs i hvert distrikt i hele landet. Kontakt Røde Kors i ditt distrikt for mer informasjon om kurs.

- Vi vil at så mange som mulig skal kunne førstehjelp. Den første personen som kommer til et ulykkested, eller er tilstedeværende når noen får et illebefinnende, er gjerne ikke lege eller annet helsepersonell. Det kan være hvem som helst, og da er det utrolig viktig ikke bare å ha kunnskaper, men også å tørre å gi førstehjelp, sier Birte Gjengstø som er førstehjelpsansvarlig i Røde Kors i Hordaland i en pressemelding.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere