*Nettavisen* Nyheter.

Ungdom klarer ikke å betale

Norsk ungdom er glad i å snakke i mobilen, men betaler helst ikke regningen.

08.03.07 16:43

Mange unge skaffer seg sitt første mobilabonnement så fort de fyller 18 år, og med månedlige regninger på 2000-3000 kroner havner mange raskt i trøbbel, det viser tall fra Aktiv Kapital.

19-åringer verst
- To prosent av alle inkassosaker på mobiltelefon gjelder 18-åringer, for 19-åringer er tallet hele seks prosent. Ingen annen aldersgruppe er så dårlig til å betale mobilregningen, sier markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital i en pressemelding.

Det er vanskelig å regne ut hvor mange inkassosaker det dreier seg om totalt, ettersom det er mer enn 90 ulike mobilabonnement og en rekke ulike selskaper som behandler forfalte mobilregninger. Anslagene er allikevel skremmende.

- Med vårt kjennskap til bransjen tror vi tallet på mobilinkasso til enhver tid ligger rundt 25 000 saker. Det betyr at om lag 1500 19-åringer har mobilregninger som er gått til inkasso, sier Wilhelmsen.

Blir pensum
Mer enn 750 norske 18- og 19-åringer er registrert som dårlige betalere, viser de siste tallene fra kredittopplysningsbyrået Creditinform.

- Tendensen er at stadig flere ungdommer lar være å betale regningene sine i tide. En av forklaringene kan være at de ikke er klar over konsekvensene, sier generalsekretær Thor A. Andersen i Inkassoforeningen.

Sammen med inkassoselskaper over hele landet starter Aktiv Kapital nå en kampanje hvor elever i videregående skoler får lære hva det betyr å havne i betalingstrøbbel.

- En liten regning kan bli mangedoblet når den går til inkasso. Og blir ikke saken oppgjort i tide, blir ungdommene registrert som dårlige betalere og kan få problemer med boliglån, forsikring og abonnement på strøm når de blir eldre, sier Wilhelmsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.