RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ungdom med «Farmen»-feber

Sist oppdatert:
Ungdom får nå muligheten til å oppleve sin versjon av «Farmen», ved å tilbringe deler av sommeren på en øde fjellgård.

(YEYE): Inspirert av den populære realityserien «Farmen», satser Statskog og Polarsirkelen Friluftsråd på at ungdom skal få tilbringe deler av sommeren på en øde fjellgård, skrives det i en pressemelding fra Newswire.

Midt i sommerferien inviteres ungdom i syv Nordland-kommuner til en ukes opphold på den veiløse fjellgården «Bredek», som ligger ved inngangen til Saltfjellet Nasjonalpark.

Og arrangørene er overrasket over den gode responsen:

– Så langt har vi fått inn nærmere 60 søknader, som er mer enn dobbelt så mange som vi har plass til i denne omgang, og mer enn forventet. Aldersgruppen 13-16 år er i utgangspunktet ikke den letteste å dra med ut i naturen, sier Knut Berntsen i Polarsirkelen Friluftsråd.

Ukesoppdrag, storbonde og spøkelser
På gården skal ungdommene blant annet løse dags- og ukesoppdrag, veksle på å være «Bredek-bonden» og lage sine egne måltider. Målet er kultur- og naturformidling, samt at deltakerne skal få lære mer om seg selv.

Statskog er grunneier og medarrangør. De har også rollen som mentor for ungdommene.

– Noen av oppdragene er knyttet til slåtten på «Bredek», og en annen gård i området. Andre vil være å skaffe vinterved og å utføre diverse småreparasjoner på husene. Dette blir trening i arbeidsdeling og samarbeid, sier Wenche Hjelmseth i Statskog.

Arrangøren lover også at det kommer til å skje uventede hendelser under oppholdet, som forsvinninger, «ulykker» og muligens besøk av spøkelser.

Unge øker mest
Flere andre aktivitetsarrangører merker at tenåringer slett ikke bare ønsker å sitte foran dataskjermen. Den Norske Turistforening (DNT) har for tiden størst prosentvis vekst i medlemstallet blant gruppen 13-26 år, med ti prosent vekst hvert år de tre siste årene.

– Friluftsliv blir mer populært hos unge. Vi har hatt en bevisst satsing på aktiviteter for denne aldersgruppen, sier Merete Habberstad i Turistforeningen.

I år har antallet «BaseCamp-arrangementer» i DNTs regi kommet opp i 17. Utgangspunktet er en telt- eller lavvoleir, med tilhørende aktiviteter som toppturer, isbrevandring, klatring, rafting og dykking.

Nesten mobilforbud
Når man vil friste ungdom med naturopplevelser, er det gjerne noen overganger fra sivilisasjonen som blir mykere enn andre. På fjellgården «Bredek» er overnattingen enkel - den skjer i lavvoer. Men tilværelsen er ikke helt uten moderne teknologi.

– Vi tillater en times mobiltelefonbruk om dagen, vi turte ikke å si helt stopp. Vi prøver oss litt fram nå i starten for å se hvor tett knyttet en tenåring er til telefonen sin, sier Knut Berntsen.

Fristen for påmelding er 1. mai. Denne første sommeren er det 28 ungdommer fordelt på to puljer som slipper til. Men arrangøren ser vekstmuligheter.

– Vi har flere steder som egner seg for tilsvarende arrangementer, så vi utelukker ikke at vi utvider neste år, sier Wenche Hjelmseth i Statskog.

Mer informasjon finner du her

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere