I november 2020 skrev Nettavisen om den nå 18 år gamle mannen. Han ble da dømt for grov mishandling av fire gutter på 12 og 13 år på Veitvet senter. Han hadde da også blitt dømt for blant annet flere ran i august 2020. Fordi han var under 18 år, ble han bare dømt til et års ubetinget fengsel for disse forholdene. I tillegg fikk han et års betinget fengsel.

Du kan lese mer om saken her: Mishandlet barn på kjøpesenter - denne gangen slapp de ikke fengsel

De unge mannen er del av et voldelig miljø i Groruddalen. I likhet med mange andre ungdommer i dette miljøet, har han minoritetsbakgrunn og bor på Oslos østkant. Nettavisen satte søkelyset på dette problemet 2020 i år.

Les artikkelserien fra 2020: Ungdomskriminaliteten i Oslo: Dette er alle dommene mot unge under 18 år fra 2019

Han ventet på å starte soning av den ubetingede delen på ett års fengsel, da ble han ble tiltalt og nå dømt for en rekke nye, alvorlige forhold. Hans forsvarer, Hilde Marie Ims, ønsker ikke å kommentere dommen.

Ungdommer ranet av ungdomsgjeng

3. august 2020 skal mannen ha vært en av flere ungdommer som ranet to ungdommer i parkområdet Bekkedalen i Årvoll i Oslo. Dette skjedde altså mens han var under etterforskning for volden på Veitvet senter.

Gjengen sprutet brennbar væske på de to unge guttene, og truet med å tenne på dem. De ble også truet med kniv og de ble slått i ansiktet. Gjengen tok også bilder av bankkortene til de to ofrene, og truet med represalier hvis de gikk til politiet.

Les også: En mor forteller: Slik ødelegger ungdomsvolden livene til barn og unge på Oslo Øst

Hendelsen varte i noen minutter. Gjerningsmennene fikk med seg to mobiltelefoner, to bankkort, to bager og ørepropper.

18-åringen ble felt av en video tatt opp etter ranet, der han viser frem ransutbyttet, mens en annen ungdom roper «Gutta, vi jacka (ranet) mennesker … lættis (moro) …». 18-åringen viser fram en mobiltelefon, mens en annen sier: «nullstilt … flus (penger) i lomma også».

I Oslo tingrett hevdet 18-åringen at han hadde møtt ungdommene først etter at ranet hadde skjedd. Flertallet av dommerne trodde ikke på denne forklaringen. Dermed ble han dømt for å ha deltatt i ranet.

Banket opp bekjent

I den samme dommen, er han også dømt for å ha banket opp en bekjent. Det skjedde sammen med en 19 år gammel mann. Bakgrunnen skal ha vært en uoverenstemmelse mellom offeret og 19-åringen. De to banket offeret slik at han blant annet brakk nesa og sprengte trommehinnen. Begge har erkjent forholdet.

19-åringen, som tidligere var ustraffet, ble dømt til ubetinget fengsel i 115 dager. Hans forsvarer ba om samfunnsstraff, fordi han nettopp hadde fått jobb og kommet inn i et godt og mer konstruktiv levesett, som kunne bli ødelagt med et fengselsopphold. Det tok ikke retten hensyn til. Fordi han var over 18 år, måtte han ta det fulle ansvaret for handlingen.

- Han har ikke bestemt seg for om han vil anke. Han skulle helst hatt samfunnsstraff, men det er vanskelig å få til for unge lovbrytere som er litt over 18 år i saker om kroppsskade, sier forsvarer Cathrine Grøndahl til Nettavisen.

Truet betjent

Hendelsen førte til at 18-åringen ble varetektsfengslet.

I fengsel truet han en betjent på livet. Etter en tid i isolasjon på grunn av mistanke om koronasmitte, hadde han bedt om snus og en prat med sin advokat. Da dette ikke skjedde så fort som han ønsket, ble han forbannet på en fengselsbetjent, formet hånda si som en pistol, pekte mot henne og sa «pang» og «jævla betjenter».

Senere, når den samme betjenten så inn på cella hans, satt den da 17 år gamle gutten i vinduskarmen, så på henne, ropte, og dro pekefingeren langs halsen.

Forsvareren ba Oslo tingrett se hendelsene i sammenheng med at han som mindreårig hadde vært varetektsfengslet og isolert, og at han opplevde depresjon og klaustrofobi, og slet med søvn og matinntak.

- Retten kan ikke se at straffelovens bestemmelser om nødrett og nødverge gjør handlingen straffri. Hans situasjon kan tillegges vekt ved straffutmålingen, konkluderer Oslo tingrett om denne hendelsen.

Truet vekter

I mars 2021 var den nå 18 år gamle mannen (han var ennå 17 år på tidspunktet) på Linderud senter sammen med venner. Han fikk beskjed om å forlate senteret av en vekter, på grunn av smittevernregler.

Han reagerte på dette, så på vekteren og deretter vennene sine, og spurte dem om det var vits i å skjære over halsen hans. De spurte også vekteren når han var ferdig på jobb, og sa de skulle vente på ham, og at han var «ferdig». Han ble nå dømt for disse truslene.

Koronaviruset var også bakgrunnen for hendelsen ved en Kiwi-butikk på Ulven i Oslo. Kunder sto i kø for å komme inn i butikken som følge av koronarestriksjoner, men 18-åringen gikk forbi køen og ville inn uten å stå i den.

Han ble stoppet av en vekter, og det kom til en konfrontasjon der 18-åringen presset pannen sin mot vekterens panne før han forlot butikken. Litt senere forsøkte han å komme inn i butikken igjen, men ble også denne gangen stoppet av vekteren.

Hendelsen ble tatt opp på video, og 18-åringen erkjente hendelsen, og ble derfor kjent skyldig i ordensforstyrrelse.

Frikjent for trusler mot medelev

I tillegg er han dømt for en rekke mindre alvorlige forhold. 28. oktober 2020, noen dager før han møtte i retten tiltalt for mishandlingene omtalt tidligere i denne artikkelen, stjal han kortopplysningene til en bekjent. Disse brukte han og en venn til å kjøpe varer og tjenester for cirka 2000 kroner.

Han er også dømt for brudd på oppholdsforbud, ved å ha vært på steder der politiet tidligere hadde sagt at han ikke fikk lov til å være. Han er også dømt for besittelse av mindre mengder narkotika og et elektrosjokkvåpen.

Han ble imidlertid frikjent for å ha truet en medelev. I en skoletime hadde han sagt til medeleven at han skulle kutte av hodet hennes med en håndsag.

Eleven hadde ikke tenkt noe over uttalelsen der og da, men ble senere redd og lei seg for hva han hadde sagt. Oslo tingrett tror på medeleven, men mener det ikke kan utelukkes at trusselen ikke var alvorlig ment, men at det var en spøk, slik 18-åringen hevdet i retten.

Strafferabatt

Oslo tingrett skriver at hvis mannen hadde vært 18 år på gjerningstidspunktet, så ville ranet av de to ungdommene alene gitt 11 måneder ubetinget fengsel. Totalt sett, mener retten at handlingene kvalifiserer til 13 måneder fengsel.

Men fordi han har erkjent en del av forholdene, samt fordi han var under 18 år på gjerningstidspunktene, og fordi han venter på å sone tidligere dommer, er straffen redusert fra 13 til fem måneder fengsel. Disse vil han altså sone sammen med den tidligere dommen, slik at han nå skal sone 1 år og fem måneder.