Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommer dømt for flere ungdomsran

De tre ungdommene utførte en rekke ran av ungdommer i Oslo i fjor. Nå er de dømt.

Oslo tingrett har dømt tre ungdommer for en rekke ran i Oslo i 2020. De tre var alle 15 og 16 år da ranene skjedde. Flere andre ungdommer var også med på ranene, men disse var under 15 år og kan dermed ikke straffes.

Alle tre har navn som indikerer at de har en utenlandsk familiebakgrunn.

Les Nettavisens serie om ungdomskriminalitet: Ungdomskriminaliteten i Oslo: Dette er alle dommene mot unge under 18 år fra 2019

Den ene domfelte, en 15 år gammel gutt fra Asker, er kjent skyldig i til sammen ni ran. Han har deltatt i alle ranene beskrevet under. Han ville i utgangspunktet ha blitt dømt til over to års fengsel, hvis han var over 18 år. Men fordi han bare var 15 år, har tingretten idømt ham 420 timer samfunnsstraff. Hans advokat ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Fra januar: Nå varsler regjeringen en bred satsing i kampen mot ungdomskriminaliteten

En annen domfelt, en 15 år gammel gutt fra Oslo, ble dømt for å ha deltatt på ranet 8. april. Han fikk åtte måneders betinget fengsel, med krav om ungdomsoppfølging.

Den tredje er domfelte for ranet som skjedde 25. april. 16-åringen fra Ski sør for Oslo, er han idømt 210 timer samfunnsstraff.

Nettavisen har forsøkt å få kommentar også fra advokatene til disse guttene.

De tre ungdommene er også dømt til å betale erstatning til en rekke unge gutter som de ranet. Alle bortsett fra én 18-åring var under 18 år.

«Ranene har (...) rammet svært unge fornærmede og vært en skremmende opplevelse for dem med tilsvarende risiko for psykiske ettervirkninger» skriver Oslo tingrett i dommen.

Hendelsene

Søndag 22. mars: På t-banen mellom Jernbanetorget og Tøyen stasjon skal en av de domfelte ha ranet to 13 år gamle gutter for en Polo-lue, en Parajumper-jakke, Nike-hansker, klokke, en Louis Vuitton-lue og en Moncler-jakke. De to guttene fortalte i retten at de ble «blikket» allerede på t-banestasjonen, og overvåkingsbilder viser at de trolig ble blinket ut som ofre allerede før avgang. På t-banen ble de omringet av guttegjengen som tok fra dem verdisakene. De tok blant annet kvelertak på den ene 13-åringen og slo en i bakhodet. Selv om domfelte ikke var sentral i handlingen, er domstolen ikke i tvil om at han deltok.

Les også: En mor forteller: Slik ødelegger ungdomsvolden livene til barn og unge på Oslo Øst

Etter ranet har de to ofrene vært skeptiske til å ta offentlig transport.

Onsdag 8. april: Denne kvelden møtte offeret, en 18 år gammel mann, tre gjerningsmenn på Majorstua skole. To av dem er dømt i denne sak. Den tredje var under 15 år.

Offeret hadde avtalt å kjøpe hasj av en person på Snapchat. Avtalen hadde vært en måte å lure ham til skolen på. De tre gjerningspersonene hadde ikke hasj, men en intensjon om å rane ham for pengene han skulle bruke på narkotika.

Ifølge fornærmede «rettet (en av de domfelte) plutselig en kniv mot magen hans mens de to andre stod rundt ham. (En annen domfelt) stod bak. Fornærmede var redd for å bli stukket med kniven og gjorde derfor ikke motstand da de to andre gikk gjennom lommene hans mens NN truet ham med kniven. Han ville heller bli ranet enn å bli stukket med kniven».

Gutten ble ranet for 800 kroner og et par airpods. Den domfelte som brukte kniven har nektet for at det var en ekte kniv, men påstått at det var en neglfil eller en kam. Han har ikke blitt trodd av retten på dette.

Tidligere gjengvold-sak: Lurt i dødsfelle av elskerinne (16): Nær drept av sjalu kjæreste (16)

Søndag 12. april: Cirka klokken 19.40 på t-banen mellom Majorstuen og Gaustad stasjon i Oslo, ble tre gutter på 13 og 14 år ranet av en guttegjeng. Ifølge dommen var gjengen på sju personer. De gikk på t-banen samtidig med de tre ofrene.

Tre av de sju guttene gikk bort til ofrene på t-banen. En av disse er identifisert som en av de domfelte. Han nektet først for å ha vært til stede, men endret deretter forklaring til at han forsøkte å avverge ranet. Han har ikke blitt trodd av retten. Han ble også senere pågrepet med noe av ransutbytte fra hendelsen.

Først var de smilende og tilsynelatende hyggelige. Det endret seg fort. Snart slo de ofrene og spurte om de hadde verdisaker. De viste også at de hadde kniv, og truet med å drepe guttene hvis de filmet hendelsen eller ringte noen.

Guttene ble ranet for et par airpods, et «Stone Island»-merke fra en genser og en pakke tyggegummi. De tre guttene ringte politiet rett etter hendelsen. I Oslo tingrett fortalte de at de har vært litt engstelige etter hendelsen, men at det stort sett går bra.

Fra august 2020: Stor nedgang i ungdomskriminalitet i Oslo

Lørdag 25. april: Fire ungdomsskoleelever hadde spist på Bislett og skulle ta t-banen hjem fra Stortinget, da to av de nå domfelte kjørte forbi på på en annen t-banelinje enn ofrene skulle ta. Blikking og tegn mellom ofrene på perrongen og de domfelte i toget, gjorde de domfelte svært sinte. De gikk derfor av på Nathionalteatret stasjon, og ventet på neste tog, der ofrene satt.

Om bord i toget gikk de til angrep på de tre guttene. De ble slått og sparket flere ganger, også når de lå nede. Videobilder fra Nathionalteatret identifiserer to av de domfelte som gjerningspersoner. De har også erkjent overfallene.

Guttene ble ranet for en Moncler-caps, to par airpods med ladebokser, samt én enkelt airpod.

I ettertid har guttene lurt på om det var deres feil, og om signalene de viste, kunne ha vært provoserende. Det gjorde at ranene ble anmeldt først to dager etter at de skjedde. Oslo tingrett konkluderte med at det ikke forelå noen provokasjon før dette ranet.

Noen av de tre har hatt problemer med å ta t-banen etter hendelsen.

Den ene domfelte erkjente å ha deltatt i ranet. Den andre nektet, men ble ikke trodd. Blant annet har overvåkingsbilder og med-domfeltes forklaring knyttet ham til handlingen.

Ikke fengsel

Fordi de domfelte var under 18 år på gjerningstidspunktet, skal de som hovedregel ikke i fengsel.

Flere av ranene er så alvorlige at de alene ville gitt fengsel, hvis gjerningspersonene var over 18 år. Oslo tingrett slår også fast at hvilken rolle ungdommene hadde under ranet, i utgangspunktet ikke spiller noen rolle når de som gruppe overfalt og ranet. Unntaket er hvis en av dem hadde en utpreget fremtredende rolle. Da er det straffeskjerpende.