*Nettavisen* Nyheter.

Ungdommer tar paracet daglig

Foto: Crestock

Tyr til smertestillende medisiner for takle en hektisk hverdag.

(SIDE2): Unge bruker smertestillende for å dempe hverdagsplager, men medisinbruken kan gi alvorlige bivirkninger.

Stadig flere ungdommer sliter med smerter og mange av dem demper plagene ved å ta paracetomol og andre reseptfrie smertestillende medisiner.

Reseptfritt, men ikke risikofritt
Ifølge Relis, en offentlig finansiert informasjonstjeneste om legemidler, bruker over en fjerdedel av norske 15-16-åringer reseptfrie smertestillende medisiner daglig til ukentlig.

- Langvarig stress kan føre til kroppslige plager, og smerte kan være et varselsignal om at noe er galt. Vi mennesker er ulikt utrustet, og noen av oss sliter mer enn andre med å mestre kravene i hverdagen, sier stipendiat Siv Skarstein ved Institutt for sykepleie på Høgskolen i Oslo og Akershus, til forskning.no.

Hun skriver doktorgradsavhandling om ungdom som er storforbrukere av reseptfrie smertestillende midler.

Skarstein påpeker at alle medisiner har bivirkninger og paracetamol i for store doser kan gi skader på leveren.

- Dessuten er det få unge som kjenner til at overforbruk av reseptfrie smertestillende legemidler kan gi hodepine, sier hun, og legger til at medisinbruken etableres i tenårene.

Hodepine på grunn av medikamentoverforbruk kan også bli tilbakevendende og kronisk, og det kan føre til avhengighet av smertestillende medisiner.

Skyldes mye skjermtid?
I en anonym spørreundersøkelse med 367 tiendeklasseelever oppgir 50 prosent av guttene og 71 prosent av jentene at de hadde brukt reseptfrie smertestillende medikamenter som paracetamol og ibuprofen siste måneden.

26 prosent av ungdommene hadde brukt slik medisin daglig til ukentlig, og blant storforbrukerne var det tilnærmet like mange gutter som jenter.

Forskning viser at ungdom som har et høyt forbruk av smertestillende mediakamenter opplever at smertene ofte kommer fra flere deler av kroppen. Vanligst er hodepinke og muskel- og skjelettsmerter.

Situasjoner som kan gi plager relateres til for eksempel mye tid foran TV- og PC-skjerm, tett program med trening og venner, lite væsketilførsel og mye støy i skoletimene.

Med bakgrunn i denne studien mener Skarstein at høyt forbruk av reseptfrie smertestillende medikamenter, smerteplager, skolefravær og tretthet bør være varselsignaler som gir grunnlag for en nærmere undersøkelse.

Hun mener også at det er behov for en dypere forståelse av undgommers hverdag og se nærmere på hva som påvirker til et høyt forbruk av smertestillende medikamenter. Skarstein tror blant annet at helsesøstre i skolehelsetjenesten kan ha en viktig rolle med å identifisere ungdom i risikosonen, ta dette på alvor og dermed sette i gang tiltak for å endre det høye medikamentforbruket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag