*Nettavisen* Nyheter.

Ungdommer tiltalt for sex-hacking

Foto: (Illustrasjon)

- Brøt seg inn hos norsk sex-nettsted og offentliggjorde hele databasen.

18.06.13 13:41

Tre av totalt fire tiltalte ungdommer, alle bosatt i Norge, skal ha brutt seg inn i datasystemer disponert av Hemmelig.com. Nettstedet er tidligere blitt regnet for å være blant landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte, med 26.000 brukerkontoer.

Ifølge tiltalen har de tre tiltalte urettmessig kopiert og spredt innholdet i databasene til sex-siden via fildelingstjenesten The Pirate Bay, eller medvirket til dette.

Per i dag er disse opplysningene fortsatt tilgjengelige der.

«Dette førte til skade for firmaet, i form av tap av data med relatert merarbeid og kostnader, tap av forretningsmessig omdømme, samt ikke-økonomisk skade for brukerne av tjenesten i form av personvernkrenkelse», står det i tiltalebeslutningen.

Les også: Kjendiser på sexliste

Har delt 26.000 navn
Dagbladet har tidligere skrevet at flere hackere hadde fått tak i brukerdatabasen. Blant brukerne sto det kjente navn innen idrett, næringsliv, musikk og politikk. Innehaverne av nettstedet anmeldte datainnbruddet til Oslo politidistrikt i slutten av desember 2011.

Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos, som er aktor i saken, sier til Nettavisen at alvorlighetsgraden, sett i omfang, er knyttet opp til hvilke type opplysninger de tiltalte har skaffet seg tilgang til.

-Tre av de tiltalte har delt en navnedatabase med 26.000 navn. Det er svært alvorlig, sier han.

15 personer skal vitne i rettsaken. Fire av dem er fornærmede som hadde konto hos Hemmelig.com.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Hemmelig.com)

Hacket pårørendegruppe
Totalt fire ungdommer er tiltalt etter Straffeloven § 145, annet ledd, jf. første og tredje ledd: «For uberettiget å ha brutt en beskyttelse eller på lignende måte skaffet seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler og det voldes skade ved erverv eller bruk av slik kunnskap».

En fjerde ungdom (17) fra Sunnmøre, som ikke ha vært med på hackingen av Hemmelig.com, er sammen med to av de andre ungdommene tiltalt for flere datainnbrudd overfor dataserverne til det norske firmaet Domeneshop AS. Dette skal ha skjedd i februar og mars 2012.

Tips til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

De tre ungdommene skal ha utnyttet sikkerhetshull i enkelte skript til å kjøre egne kommandoer. På denne måten fikk de adgang til å laste opp egne filer på kundenes brukerområder. Deretter ble nettsidene endret/vandalisert, og relatert brukerinformasjon ble kopiert og senere spredt til en større personkrets via en annen utenlandsk nettside, blant annet via nettjenesten Twitter, står det i tiltalen.

Ungdommene publiserte også brukerinformasjon tilknyttet nettstedet Narkoman.no, en nettside til en støttegruppe for pårørende til narkotikabrukere.

I tillegg skal de ha gjennomført datainnbrudd og påfølgende endring av data overfor nettsidene ABCspill.no, Battlefield.no, JensenBlikkAS.no og Medicus.no. Sistnevnte er en nettside for en klinikk for assistert befruktning.

Kan kun dømmes for datainnbrudd
Politiadvokat Trønnes Hansen i Kripos opplyser at det er lite sammenlignbar rettspraksis på området. Han sier hackerne kun vil kunne dømmes for datainnbrudd.

- Ingen er tiltalt for brudd på personopplysningsloven. Dette skyldes en høyesterettsdom som slår fast at denne loven ikke kan brukes på hackere. Derfor er de kun tiltalt for datainnbrudd, sier han, og presiserer at det det finnes flere saker hvis en går til utlandet:

- Men utenlandske dommer vil altså ha mindre betydning som eksempler i norske saker, og straffutmålingspraksis kan variere fra land til land, sier Trønnes Hansen.

Nettavisen har vært i kontakt med advokat Toril Dale i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, som forsvarer en av de tiltalte som skal ha hacket Hemmelig.com.

- Jeg har ikke mottatt saksdokumentene og ønsker derfor foreløpig ikke å uttale meg, sier Dale til Nettavisen.

Det er satt av tre dager til rettsaken i Oslo tingrett i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.