De seks ungdommene er alle født i 2001 og 2002 og møter i Oslo tingrett med verger. Fire av de seks er tiltalt for flere av forholdene. Den omfattende straffesaken starter i Oslo tingrett mandag.

De seks ungdommene har alle boligadresse på østkanten av Oslo, men mange av ranene har skjedd på vestkanten. I de fleste tilfeller var ofrene unge menn på deres egen alder.

- Dette er en type kriminalitet vi ser svært alvorlig på. Oslo politidistrikt har egne etterforskere og egne jurister som jobber med denne typen ungdomskriminalitet, sier politiadvokat Hacer Aydar ved Oslo politidistrikt som er aktor i den kommende straffesaken.

Hun sier at flere av ungdommene er kjent for politiet fra tidligere.

  • Onsdag 5. juli 2017 i Tøyenparken i Oslo: En mann blir truet med kniv og utsatt for vold. Ungdommene tok mannens mobiltelefon og lommebok.
  • Mandag 18. september 2017 på Grønland: En mann blir overfalt i Tøyenbekken og frastjålet 200 kroner.
  • Søndag 8. oktober 2017 på Majorstua skole. Om kvelden ble en ung mann blir overfalt og fratatt en Parajumper jakke og en Armani klokke.
  • Fredag 22. september 2017 på Skøyen skole: En ung mann blir truet med kniv mot strupen og kroppen og frastjålet en mobiltelefon.


  • Fredag 22. september i Frognerparken: En ung mann/ungdom blir overfalt, sparket og truet med kniv før gjerningspersonene tar hans skateboard.
  • Fredag 13. oktober 2017 på Vinderen. En ung mann blir presset opp mot veggen i det lokale kjøpesenteret, utsatt for vold, truet med kniv og frastjålet iPhone 6 og en Canada Goose jakke.

Den ene av de seks ungdommene er også tiltalt for å ha slengt svært ufine gloser til politiet under pågripelse.

Aydar ønsker ikke å si noe om hva slags straff påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand om overfor de seks unge mennene.

- Nå skal vi først ha fire uker med bevisførsel, sier hun og legger til:

- Generelt skal det mye til før det idømmes fengselstraff i slike saker. Individualpreventive hensyn veier tungt for personer under 18 år. Det er viktig å forebygge slik at de ikke begår ny kriminalitet og vi ser derfor på egnede straffereaksjoner som samfunnstraff eller ungdomsstraff. For mer alvorlige forhold så er almenpreventive hensyn viktig. Det må straffes med en følbar reaksjon, sier Aydar.

Les mer om ungdomskriminalitet her.