På videregående skoler er skoledebattene i full sving fram mot skolevalget den 7. september, og grove anklager flyr til tider veggimellom.

Nettavisen har forhørt seg med flere av ungdomspartiene, og har i den anledning fått tilsendt videoer og lydklipp.

Flere ungdomspartier reagerer på angrepslinjer som repeteres over hele landet, og det rettes nå krass kritikk mot debattstilen til AUF og Grønn Ungdom.

Stammer fra nasjonal debattmappe

Under en skoledebatt på Nadderud VGS i Bærum 30. august ser man deler av sluttappellen til AUFs debattant, Tobias Linge.

– De nekter å forby homoterapi, og ser på at 16 år gamle skeive folk sendes ut av landet for å få homofilien drevet ut av seg, sier han om regjeringen og Frp.

Les også: Sylvi Listhaug tordner mot AUF: – Sprer løgn og hat

Angrepet kommer fra AUFs nasjonale debattmappe, og blir gjentatt i lignende ordelag rundt omkring i landet. Også de andre partiene bruker slike debattmapper.

I AUFs debattmappe, som sendes ut til debattanter, står forslag til talepunkter. To av disse anklager regjeringen for å være likegyldig til både rasisme og homoterapi:

«Hadde de vært for å motarbeide (ekstremisme) og rasisme hadde de ikke fortsatt å gi penger fra staten til organisasjoner som stolt fronter akkurat disse meningene».

«I Norge i 2021 aksepterer Høyre at unge homofile sendes til England for å lære at legningen deres er feil, og kommer tilbake med livet sitt ødelagt for alltid. Det vil vi i Arbeiderpartiet aldri akseptere. Hvordan kan dere i Høyre be om stemmene til unge skeive når homoterapi skjer på deres vakt?».

AUF bekrefter talepunktene til Nettavisen.

Les også: Ny partilederdebatt - de unge gjorde opp om bolig og klima

Førstnevnte handler om den betente statsstøtten til Human Rights Service.

Sistnevnte er en referanse til regjeringens nye forslag om å forby bruk av konverteringsterapi, også kalt homoterapi, mot personer opp til 16 år. Ap, MDG og SV ønsker å gå lengre. Justisdepartementets lovavdeling mener et forbud for de over 18 år ikke er lovlig.

Skoledebattanter fra rundt om i landet forteller Nettavisen at det har blitt en gjenganger at AUF anklager regjeringen for å enten støtte homoterapi eller mene det er greit at ungdom sendes ut av landet for å utsettes for homoterapi.

Står inne for det

AUF mener angrepet er innafor, ifølge nestleder Gaute Skjervø.

– Vi står inne for den linjen. Jeg har ingen problemer med å stå for at vi snakker om homoterapi, som er en stor sak for mange unge rundt om i hele landet. Homoterapi har konsekvenser for ekte mennesker, og 17-, 18-åringer og eldre skal ikke utsettes for homoterapi.

– Jeg vil spørre regjeringen: Hvorfor er det sånn at 17-, 18- og 21-åringer skal kunne utsettes for homoterapi?

– Hvor kommer dette med England fra?

– VGTV har vært med å sette dagsorden rundt homoterapi, og vist at konsekvensene er at man kan bli sendt på homoterapi på Vestlandet, Sørlandet eller til England. Konsekvensen er at regjeringen ikke gjør homoterapi ulovlig for alle.

Les også: Ap vil foreslå ekstremismekommisjon

Linge sier selv han ikke fikk replikken fra AUFs debattmappe.

– Jeg lager mine egne debattnotater basert på vår politikk og den politikken Høyre-regjeringen har ført de siste åtte årene, sier han til Nettavisen.

– Står du inne for det du sa?

– Selvfølgelig.

Rasister og homofober

Grønn Ungdom spiller på både homofobi og rasisme i sine innlegg. Også disse stammer fra partiets sentrale debattmappe.

Nettavisen har fått både video og lydklipp fra debatter hvor Grønn Ungdom sier blant annet.

«Det er ikke rart vi har homofobi i norske skolegårder når vi har homofober i regjering».

«Det er ikke rart vi har rasisme i norske skolegårder når vi har rasisme i regjering».

«Det aller viktigste er at alle rasistene, homohaterne og klimafornekterne der ute ikke skal ha noen forbilder i regjering. Derfor sier vi 'aldri mer Frp'».

Debattantenes unge alder gjør at Nettavisen ikke ønsker å eksponere dem personlig for oppmerksomhet rundt en retorikk som er delt ut fra sentralt MDG-hold.

Linjen om homofobi ble endret denne uka. I et lukket forum skriver talsperson Hulda Holtvedt «vi dropper å bruke ordet «homohatere» og sier at det finnes homofobiske ministre i regjering. Ellers står innlegget som før».

– Denne linjen har blitt fjernet fra vårt debatthefte etter kontakt med generalsekretæren i KrFU, fordi vi fikk tilbakemeldinger på at den ble for aggressiv, opplyser generalsektretær Miriam Langmoen i Grønn Ungdom.

Video av en debatt i Vestland viser at KrFU-debattant Joel Ystebø får applaus for måten han svarer på anklagen om at homofobi i skolegårdene stammer fra homofober i regjering som nekter å gå i Pride.

I videoen er Grønn Ungdoms innlegg klippet ut.

Forsvarer innlegget

Langmoen forklarer at halve linjen om rasisme er fra partiets debattmappe, men at avslutningen «vi har rasisme i regjering» ikke står i debattmappa.

Dette er et eksempel på et enkeltutspill som vanligvis blir beklaget overfor de andre partiene, opplyser hun.

Innlegget står hun ellers inne for.

– Det er forskjell på å si at rasister og klimafornektere har forbilder i regjering og at regjeringsmedlemmer er rasister eller klimafornektere. Vi har også vært tydelige overfor våre debattanter på at ingen motdebattanter skal kalles en rasist eller en homofob.

– Er ikke dette å si at regjeringen er homofobisk?

– Det er å si at det finnes homofober i regjering, ja, og Grønn Ungdom står inne for å si at det finnes regjeringsmedlemmer som fronter homofobiske og transfobiske holdninger.

– Ville drepe muslimer

22 år gamle Oddbjørn Nørstrud, som er førstekandidat til Stortinget for KrF i Telemark, er klokkeklar på at debattnivået har nådd et nytt bunnpunkt.

– Jeg har sittet i cirka 30 skoledebatter over tre ulike skolevalg, og dette er det året med desidert lavest anstendighet.

– Dette skal være demokratiopplæring. Da er det trist at man sender ferdigskrevne innlegg med så usaklige angrep fra sentrale debattmapper.

Hans verste opplevelse kom under en debatt i Skien denne uka.

– Regjeringen ble anklaget for å ha en representant som ville drepe muslimer. Da i referanse til Per-Willy Amundsens Facebook-innlegg om at det kan bli nødvendig med et nytt korstog. Det var helt forkastelig av han å skrive, men han fra Grønn Ungdom la på at det i praksis betyr å drepe muslimer.

– Det var utrolig drøyt, og sier litt om saklighetsnivået på skoledebattene i år.

Nørstrud sier han har hørt flere ganger at regjeringen aksepterer at homofile sendes på leir for å få endret legningen sin.

Frustrert over AUF

Både KrFU-leder Edel-Marie Haukland og Unge Høyre-leder Ola Svenneby reagerer sterkt på AUFs fokus på homoterapi.

Haukland mener det er uspiselig.

– Dette er ikke fordi vi ikke ønsker en debatt. Men her har man gått langt fra sentralt hold i å fremme både løgn og uspiselige anklager. Dette er åpenbart skrevet, godkjent og sendt ut av ledelsen i AUF, sier hun.

– Jeg synes de burde beklage overfor sine debattanter, for at de gir dem dette materialet som utgangspunkt. Men det gjør det de ikke. Jeg opplever det som en total ansvarsfraskrivelse fra ledelsen i AUF.

Svenneby har kjent ekstra på anklagene.

– Du er selv homofil. Hvordan er det å bli anklaget for å sitte i en regjering med homofober?

– Det blir mer personlig og jeg har blitt skikkelig forbannet. De kan angripe oss for samarbeidet med KrF, men det er noe annet å kalle oss homohatere, homofober eller at man aksepterer psykisk vold.

Les også: Abid Raja: - Du mister alle disse godene hvis Sp og SV får viljen sin

– I tillegg er det feil. I forslaget er det åpnet for et forbud opp til 18 år, men det er ute på høring, og derfor ikke avgjort enda. Departementet sier også at et totalforbud trolig vil bryte med våre internasjonale forpliktelser på menneskerettigheter.

– Det må være lov

Langmoen i Grønn Ungdom ser ikke samme problem med kritikken som KrFU og Unge Høyre gjør.

– Det forekommer at enkeltdebattanter sier ting de ikke burde, og da har vi god kultur mellom partiene på at det gis beskjed om og tas med debattantene.

– Men det er en realitet at vi har en regjering som finansierer HRS og har en barne- og likestillingsminister som ikke går i Pride, og det må de være lov å påpeke i disse debattene.

Les også: Folkets dom: Kårer klar vinner i TV 2-debatten

– Er det litt ironisk at den første regjeringen som foreslår et forbud mot homoterapi er en regjering med KrF?

– MDG foreslo et forbud mot homoterapi i 2019 og ble stemt ned. Det forbudet som kommer nå er på ingen måte sterkt nok, da det kun gjelder de under 18. Det finnes ingen unnskyldninger for at dette har tatt så lang tid og for at sårbare skeive over 18 fortsatt skal kunne utsettes for dette.

AUF: – Skal fortsette

– Er ikke regjeringen for å motarbeide rasisme, slik dere sier?

– Man kan ikke med den ene hånden snakke i festtaler om viktigheten av å bekjempe rasisme og med den andre hånden gi penger til HRS, som er den største bloggen på ytre høyre i dag, sier Skjervø i AUF.

– Hva vil du si til lederne av KrFU og Unge Høyre?

– At AUF skal fortsette å være en pådriver for at de temaene som unge brenner for tas opp i skoledebattene. Vi vet at mange unge er opptatt av rasisme og homoterapi, og det blir vi å fortsette å snakke om.