Gutter ved en ungdomsskole i Oslo blir utsatt for pengeutpressing på Snapchat. Det forteller foreldrene til guttene til NRK.

Foreldrene, som vil være anonyme, og foreldrene anmeldte saken til politiet før jul, forteller at guttene har blitt truet med vold om de ikke betaler. Tenåringer skal ha betalt flere 1000 kroner.

I saken til NRK kommer det frem at barna skal ha sluppet unna med å betale mindre summer om de gir ut navnet til en annen medelev, som så blir presset for penger. På den måten føler barna at de blir delaktige og at det har vært vanskeligere å melde ifra, ifølge foreldrene.

– Min sønn blokkerte denne personen på Snapchat, men ble kontaktet av en annen som gikk på samme skole, forteller en mor. Beløpet var mye høyere i utgangspunktet, men han endte med å betale flere hundre kroner ved å gi navnet til en medelev som i sin tur ble presset for penger, forteller moren.

Det skal også ha blitt truet med voksne bakmenn.

Politiet sier til NRK at de forstår at barna blir redde og at de ser alvorlig på sakene.

– Jeg kan bekrefte at Oslo politidistrikt etterforsker et mindre antall saker med omtrent tilsvarende modus som det som beskrives. Jeg kan ikke kommentere innholdet i en pågående etterforskning, men vi tar det på største alvor, og vi ønsker selvfølgelig å hjelpe dem som blir utsatt for slikt, sier politioverbetjent Jan Erik Bresil.

En mindreårig gutt er anmeldt og ilagt besøksforbud på skoleområdet, hjemmene til ofrene, og har forbud mot å ta kontakt på sosiale medier. Politiet vil ikke kommentere hva som er status i saken, skriver NRK.

Fordi utpressingen foregår over Snapchat, der meldinger forsvinner etter 10 sekunder, er det vanskeligere for politiet å etterforske.