Gå til sidens hovedinnhold

Unge avholdsfolk ensomme og deprimerte

Oslo (NTB): Unge voksne som ikke drikker er en ensom gruppe, viser en omfattende studie. De har økt risiko for angst og depresjon, og en økt andel får trygd og sosialhjelp. Mange har heller ikke hatt sex.

Dette kommer fram av en studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening nummer 1 i 2013, der Willy Pedersen har undersøkt alkoholavhold hos unge voksne.

- Vi vet at de som ikke drikker har høyere dødelighet enn de som drikker moderat, og mange tror at «et glass vin er godt for hjertet». Men funnene kan tyde på at det er andre grunner til at de som ikke drikker dør før andre, sier Pedersen.

Av 21-åringene hadde nesten 11 prosent vært avholds hele livet. Hos 28-åringene var andelen nesten 5 prosent. Blant 21-åringene var avhold forbundet med svake vennenettverk, ensomhet og økt sannsynlighet for ikke å ha samleiedebutert. Ved 28 år rapporterte avholdende i tillegg økt forekomst av symptomer på angst og depresjon. Flere fikk også trygd. Et viktig unntak er at dette ikke dem som er avholds av religiøse eller politiske årsaker.

Deltakerne i studien var 15 år gamle elever ved 67 norske skoler som ble trukket ut slik at de ble representative for norske skoleungdommer. De 2.000 ungdommene ble fulgt med fire spørreskjemaundersøkelser med spørsmål om alkoholvaner, angst, depresjon og seksuell atferd over en periode på 13 år til de nærmet seg 30.

- Funnene kan kanskje bidra til å kaste lys over den dokumenterte sammenhengen mellom alkoholavhold og økt risiko for helseproblemer, mener Pedersen. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler