RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge drikker sjeldnere

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Færre ungdom på 15-16 år drikker alkohol ukentlig, viser norsk undersøkelse.

- Vi så en betydelig økning i alkoholbruk fra 1993 og fram til rundt 2000. Men etter dette har færre ungdommer rapportert jevnlig bruk. Den negative utviklingstrenden fra 90-tallet ser dermed ut til å ha snudd, sier professor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nær halvering
Tallene kommer fram i rapporten «Trender i helse og livsstil blant barn og unge 1985-2005», der Samdal er førsteforfatter. Rapporten bygger på en spørreundersøkelse blant 6600 skoleelever i Norge på 11, 13, 15 og 16 år.

Tallene viser at 17 prosent av 15-åringene sa de drakk minst en gang i uken i 2001, mot 10 prosent i 2005. Blant de 16-årige guttene var andelen henholdsvis 30 og 23 prosent. Blant jentene på 16 sa 26 prosent at de drakk minst en gang i uken i 2001, mot «bare» 14 prosent i 2005.

Samdal trekker spesielt fram nedgangen i ukentlig alkoholbruk blant jenter på 16 år.

- I den kategorien ser vi nesten en halvering fra 2001 til 2005. Det er veldig positivt, fastslår hun.

Tiltak trengs
Færre sier dessuten at de har vært fulle mer enn én gang: 63 prosent av guttene på 16 år i 2001 mot 52 prosent i 2005. For jentene på 16 år har andelen gått ned fra 60 til 51 prosent. Blant 15-åringene hadde 38 prosent av guttene i 2001 vært fulle mer enn én gang, mot 25 prosent i 2005. For jentene gikk andelen ned fra 41 til 32 prosent.

Professor Samdal vil imidlertid ikke juble særlig høyt, siden det tross alt er en «betydelig del» av ungdommene i undersøkelsen som drikker alkohol med jevne mellomrom og fordi en del sier de har vært fulle i ung alder. Samdal mener derfor det bør utvikles et felles nasjonalt alkoholforebyggende tiltak, og dette bør implementeres i skolen, mener hun.

- Det kan for eksempel gjøres på samme måte som FRI-programmet, som er et tobakksforebyggende program med god effekt, foreslår Samdal.

Ender ofte med beruselse
Alkoholforsker Hilde Pape ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) sier også flere andre studier viser en nedadgående tendens blant ungdom både med tanke på alkohol og andre rusmidler de siste årene. Men når ungdommene først drikker, ender det ofte med beruselse, påpeker Pape, som har skrevet et kapittel om ungdoms bruk av rusmidler i den nye boka «Barn».

- Når norsk ungdom først drikker, så drikker de ofte mye, fastslår Pape.

Pape sier tiltakene som er mest effektive for å bremse ungdoms alkoholbruk er tiltak som høyere priser og kortere åpningstider. Hun mener også forbudet mot salg av alkohol til mindreårige må håndheves mer effektivt.

Pape minner imidlertid om at unges omgang med alkohol ofte speiler voksnes drikkevaner.

- Ting følger hverandre. Derfor kan vi heller ikke forvente at de unge skal oppføre seg annerledes enn oss voksne, sier Pape.
(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere