*Nettavisen* Nyheter.

Unge har for lite arbeidserfaring

Foto: Thinkstock

Manglende arbeidserfaring under studiene kan koste deg drømmejobben. Det har jentene skjønt.

29.07.12 21:25

To undersøkelser Norstat har gjort i mars, viser at mangel på praktisk arbeidserfaring er problematisk for unge i Norge.

Sesongjusterte tall fra NAV viser at ved inngangen av året var 71.500 nordmenn meldt arbeidsledige. Selv om ledigheten i Norge er generelt lav, er den hos de unge mye høyere enn landsgjennomsnittet på 2,7 prosent. I aldersgruppen 20-24 år er ledigheten nesten dobbelt så høy på 4,9 prosent og 4,4 prosent hos de mellom 25 og 29 år.

Norske personalsjefer mener at mangel på arbeidserfaring hindrer unge å få jobb i dag.

- I rapporten kommer det frem at slik arbeidserfaring er gull verdt for unges fremtid. 6 av 10 norske personalsjefer mener at mange unge har relevant utdanning, men mangler arbeidserfaring, sier personaldirektør i McDonald's Norge, Margaret Brusletto.

- Mulig svenskene har mer driv
Undersøkelsen ble gjort blant 700 unge og 200 personalsjefer i Norge i mars i år på oppdrag fra McDonalds Norge.

Den viser at unge i Norge er lite bekymret for å ikke få fast jobb i fremtiden. Kun 17 prosent oppgir at de er bekymret, mot 47 prosent av svenskene, ifølge en lignende undersøkelse gjort på vegne av konsernet i söta bror.

Brusletto mener at med tanke på fri flyt av arbeidskraft og finanskrisen utenfor Norge så er det ikke så lurt å sitte tilfreds hjemme.

- Svensker, for eksempel, har hatt en helt annen oppvekst og har nok generelt mer driv. De er vant til å kjempe hardere for å få en jobb enn unge i Norge, sier hun.

Det er også flere jobber som er svært upopulære hos ungdom. Kun 2 prosent sier at de kunne tenke seg en jobb i som telefonselger og 1 prosent tar en rengjøringsjobb.

Etterspør mer praksis i studiene
Brusletto ser to grupper unge i Norge, de som har skjønt at det er en stor fordel å søke ut og jobbe selv når man går skole, og de som ikke bryr seg fullt så mye.

- I vår kjede i Norge har vi ansatte fra over 80 forskjellige kulturer. Det viktigste for oss er å ha ansatte som har motivasjon og som er villige stå på når det trengs, sier hun.

- Utdanning lønner seg alltid, men det er en fordel hvis man i tillegg har sikret seg arbeidserfaring gjennom jobber i utdanningstiden. I tillegg vil man få attest og tilgang til referanser ved senere jobbsøking, og da stiller man med et pluss, sier informasjonsdirektør i NHO, Rune Nøstvik.

Han mener det er svært viktig at flere utdanninger i Norge innfører praksisordninger i studiet.

Jenter mer motiverte
Undersøkelsen viser at jenter er mer motiverte til å jobbe ved siden av studiene enn guttene, 71 prosent mot 57 prosent av guttene.

Her oppstår det et dillemma mange opplever, for man må jobbe for å skaffe seg arbeidserfaring men man får ikke jobb på grunn av manglende arbeidserfaring.

Nøstvik i NHO kjenner igjen problemet. Han sier at bedriftsledere er avhengig av å ansette folk som snarest mulig blir produktive. Derfor vil søkere som kan vise til arbeidserfaring alltid få et pluss i margen i en ansettelsesprosess.

- Det viser initiativ og modenhet. At man i tillegg er kjent med arbeidslivets rutiner og regler er også en fordel, sier han.

Kjenner ikke sine rettigheter
Samtidig er kun 31 prosent føler trygge på hvordan de skriver en jobbsøknad.

Undersøkelsen viser også at bare halvparten kjenner sine rettigheter som ung arbeidstaker.

Dette bekymrer hamburgerkjeden og de har startet et prosjekt rettet spesielt mot ungdom under 18 for å opplyse dem om deres rettigheter:

  • Ungdom har i utgangspunktet de samme rettighetene som voksne arbeidstakere.
  • Arbeidstiden for personer under 18 år som er skolepliktig skal legges slik at den ikke hindrer skolegang, eller hindrer deg i å dra nytte av undervisningen. De kan maks. jobbe 2 timer på dager med undervisning og 7 timer i døgnet på undervisningsfrie dager. Arbeidsfri mellom kl. 20.00 og kl. 06.00.
  • Ungdom mellom 15-18 år som ikke er skole-pliktige kan jobbe 8 timer i døgnet og 40 timer i uken. Arbeidsfri mellom kl. 23 og kl. 06.00.
  • Ungdom under 18 år har ikke lov til å jobbe overtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.