Fredag starter Høyres landsmøte på Gardermoen.

Unge Høyres Landsforbund fremmer der et resolusjonsforslag om å «innføre et forbud mot reklame for kosmetiske inngrep».

- Det viktigste er at vi får en diskusjon om hva vi gjør med markedsføring rundt kropp rettet mot unge jenter og gutter, sier leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, til Nettavisen.

- 80 prosent føler press om å se bra ut

Hun viser til Ungdata-undersøkelsen fra 2018 hvor 80 prosent opplever press om å se bra ut eller ha en fin kropp.

- I tillegg er nesten 60 prosent opptatt av å slanke seg, mens 14 prosent sier de kan tenke seg å ta plastisk operasjon, fillers eller lignende for å forbedre sin egen kropp eller utseende, fortsetter Bruflot.

Hun er ikke i tvil om at dette er veien å gå:

- Det er lite logikk i at vi for eksempel har et forbud mot markedsføring mot barn, mens influencere og andre får reklamere for kosmetiske inngrep som både spiller på kroppspress og usikkerhet, og som i tillegg kan være farlig.

- Sliter med psykisk helse og kroppspress

Det begrunner de med det kroppspresset dette påfører unge jenter:

«Stadig flere bloggere og influencere reklamerer for plastisk kirurgi. En stor andel av bloggleserne deres er unge jenter, og en stor andel av disse sliter med psykisk helse og kroppspress. Høyre mener det er problematisk at mange av forbildene til unge jenter lovlig promoterer rabatter på lipfillers og rumpeløft, og at disse reklamene i mange tilfeller er designet spesifikt for at unge skal ville ta plastisk kirurgi. I avveiningen mellom bloggeres rett til å markedsføre produkter og presset ungdom utsettes for på grunn av denne markedsføringen, har vi kommet til at presset ungdom utsettes for veier tyngre. Høyre vil derfor innføre et forbud mot reklame for kosmetiske inngrep,» heter det i forslaget.

Ifølge Avisen Agder, støtter også Viken Høyre dette forslaget.

5 prosent la seg under kniven

Det finnes ingen offentlig statistikk over plastikkirurgiske inngrep i Norge.

'I 2008 samlet Statistisk sentralbyrå (SSB) inn tall om kosmetisk kirurgi, publisert i en artikkel i 2011, men siden er det ikke hentet inn fakta på feltet.

Ifølge tall fra levekårsundersøkelsen om helse i 2008, har nær 5 prosent i alderen 18-65 år - 7 prosent kvinner og 3 prosent menn - fått utført en kosmetisk operasjon som de har betalt for selv. 6 prosent av inngrepene ble gjort i utlandet.

Mens menn som legger seg under kniven later til å være en helsemessig ressurssterk gruppe, har kvinnene dårligere fysisk og psykisk helse.

Koster flere titalls tusen kroner

Aftenposten skrev i begynnelsen av mars at silikon i rumpen kan føre til kreft.

Overlege dr. Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi fraråder på det sterkeste å hoppe på tilbud om billige skjønnhetsoperasjoner i utlandet, som rumpeforstørrelse.

Det er ingen tvil om at dette er big business. Ved hans klinikk koster dette inngrepet alene 42.000 kroner.