– Høyre er raske på avtrekkeren i beskrivelsen av dem som er uenige i deres oljepolitikk. Dessverre deltar Høyre i kappløpet for å sikre seg industrivelgere, og skyr derfor en del viktige debatter om olje. Høyre har vært altfor passive i diskusjonene om vern og økonomiske insentiver, sier leder Ola Svenneby i Unge høyre.

Ungdomspartiet har i mer enn ti år vært splittet i spørsmålet om hvorvidt man skal konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning eller verne dem.

Les også: Regjeringen mener oljeleting ikke utfordrer klimamålene

Full snuoperasjon

I 2018 stemte landsmøtet i ungdomspartiet med knapt flertall ned et forslag om vern. Den gangen gikk et flertall i programkomiteen inn for nettopp vern, men gikk på et tap.

Nå har Unge Høyre snudd. Landsstyret står fritt til å vedta ungdomspartiets politikk, poengterer Svenneby overfor NTB. Vern av LoVeSe er gjeldende politikk inntil noen eventuelt foreslår noe annet for landsmøter og får flertallets støtte.

– Jeg kan godt se for meg at noen ønsker omkamp om dette. Men inntil det eventuelt skulle skje, er dette vedtaket vår politikk, sier han.

Les også: Høyre-kandidat i Nordland vil at statsansatte skal få jobbe hvor de vil

Skal påvirke Høyre

Svenneby understreker at vernevedtaket ikke innebærer at ungdomspartiet styrer mot å gå for avvikling av norsk petroleumsvirksomhet. Noe slikt er Unge Høyre imot. Likevel er det en kjensgjerning at noe olje må bli liggende i bakken for at vi skal klare å nå klimamålene, poengterer han.

– Da synes jeg det er redelig å peke på noen sårbare områder som kan bli liggende urørt, Asier Svenneby.

Nå begynner arbeidet med å påvirke moderpartiet til å gå i samme retning.

– Vi skal selvsagt jobbe for gjennomslag i Høyre. Alt som blir vedtatt i Unge Høyre blir som regel vedtatt i Høyre, framholder ungdomslederen.

(©NTB)