RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge jenter blir syke av helsetrend

Sist oppdatert:
Rådene om et sunt liv har ingen ende. Men man kan faktisk bli syk av å være for sunn.

Spis mer grønnsaker, mindre sukker, mindre galt fett og mer riktig fett. Husk fem om dagen. Drikk 3 liter vann.

Den nye spiseforstyrrelsen Ortoreksi er baksiden av dagens helsetrend. Unge, flinke jenter rammes hardest.

Helsemyndighetene arbeider hardt for at vi skal bli sunnere. Dietter som Grete Roede, Fedon Lindberg, blodtypedietten og In Zone har tatt av her til lands. Samtidig advarer Det europeiske informasjonsråd for kosthold og ernæring (European Food Information Council) mot negative konsekvenser all oppmerksomheten rundt sunn og usunn mat kan føre til. Spesielt unge ressurssterke jenter står i faresonen for å bli sykelig opptatt av å være sunne.

Hva er ortoreksi?
Ortoreksi handler om å være opphengt i å spise sunt og riktig, og karakteriseres som en type spiseforstyrrelse. Ortoreksi skiller seg fra anoreksi og bulimi ved at pasientene ikke ønsker å bli tynnest mulig, men sunnest mulig. Det er spesielt unge, ressurssterke jenter som blir rammet av den nye sykdommen.

Syk sjel i et sunt legeme
«Jeg spiser jo bare sunt! Jeg bare unngår kjøtt, fett, sukker, karbohydrater og ikke-økologisk mat.» For noen tar sunnhetstankene helt overhånd og blir en del av negative tanker og tvangstanker. En ortorektiker er fullstendig hektet på sunn mat; all mat må være ren, nyttig og fettfri. Sykdommen begynner ofte med vanlig oppmerksomhet på kosthold og matvaner, men det som gjør en til ortorektiker er at man danner seg sitt eget bilde av hva som er sunt å spise og lager sine egne dietter, regler og ritualer. Man blir med andre ord sykelig opptatt av sunnhet.

Sterke jenter rammes
Mye tyder på at jenter fra middel- og overklassen er de som takler dårligst flinkhetsidealet i samfunnet i dag. En ny undersøkelse foretatt ved Danmarks Pedagogiske Universitet viser at jenter fra ressurssterke familier viser større tegn på selvdestruktivitet enn jenter fra sosialt belastede familier. Mange unge kvinner føler seg som seigdamer fordi de slites i alle retninger, og mange sliter seg helt ut for å tilfredsstille de kravene flinkhetsidealet stiller. Dette gir seg utslag i spiseforstyrrelser, ensomhet og selvmordsforsøk. Flinke piker utgjør den største potensielle gruppen ortorektikere .

Flink pike
Professor i sosiologi Karin Widerberg skriver i universitetsmagasinet Apollon at kvinner og jenter fremdeles sosialiseres til og forventes å være ”flinke piker” som setter andre foran seg selv. De yngre kvinnene ser dessverre ikke ut til å være noe unntak når det gjelder å være flinke og pliktoppfyllende, snarere tvert imot. Som fremadstormende og med appetitt på livet, har de allerede fra ungdommen et kroppstempo og kroppsvaner som gjør dem enda mer sårbare for ”flink pike”-syndromet, skriver hun.

Ikke overraskende
Henriette Øyen, seniorrådgiver i ernæringsavdelingen ved Helse – og Sosialdirektoratet, er ikke overrasket over at den danske undersøkelsen viser at det er ressurssterke jenter som sliter mest med spiseforstyrrelser.

- Anorektikere har jo ofte vist seg å være de mest flinke og ressurssterke jentene. At disse også nå står i faresonen for å dominere ortoreksi-statistikkene er derfor ikke sjokkerende, sier hun til ung.no. Hun påpeker hvordan presset på unge jenter om å være slanke og lekre er større enn på gutter, selv om dette kanskje er i ferd med å endres noe. Øyen mener det er viktig å forebygge med å informere unge jenter om at det er fint å leve sunt og trene, men at hvis man ikke kan unne seg et kakestykke i ny og ne kan man bli syk. Sosial- og helsedirektoratet arrangerer seminaret ”Jo før jo heller” om forebygging av spiseforstyrrelser den 28-29 oktober i Oslo.

Faresignaler på utvikling av ortoreksi
- Hvis du er besatt av tanken på sunn mat.
- Hvis du tenker mer enn tre timer daglig på dagens mattinntak og planlegger måltidene flere dager i forveien.
- Når ernæringsverdien er viktigere enn matgleden.
- Hvis dietten din gjør det vanskelig for deg å spise ute, og du distanserer deg fra sosialt med familie og venner.

Les mer på ung.no:
Hva er spiseforstyrrelser?
Kjenner du noen som har spiseproblemer?
Trenger du hjelp?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere