*Nettavisen* Nyheter.

Unge jenter dropper mensen

Et økende antall jenter velger bort menstruasjonen ved å ta p-piller kontinuerlig.

10.04.08 16:21

(YEYE): Helsesøstre opplever stadig oftere at unge jenter ønsker å droppe menstruasjonen ved å ta p-piller uavbrutt. De vil nemlig gå med trange bukser og g-streng, og være seksuelt tilgjengelige hele tiden.

Et økende antall jenter ønsker å hoppe over den pillefrie uken hver måned, slik at de slipper å ha mensen. Dette har i flere tilfeller blitt en viktigere årsak til at jenter ønsker p-piller, enn at de skal beskytte seg mot ufrivillig graviditet. Spesielt er det de yngste jentene som har denne begrunnelsen. Jenter som ønsker p-piller er fra 14 år og oppover, men de fleste er over 16 år.

Problematisk med bind
Selv om de fleste fremdeles ber om p-piller som prevensjon, så ønsker mange å unngå mensen. Grunnene de oppgir varierer. Noen mener at det er problematisk å bruke bind når man har trange bukser og lavt liv på buksene. Andre er plaget med sterke smerter og blødninger, og trenger derfor p-piller som kan hjelpe mot dette.

Det oppleves også at jenter ønsker å være seksuelt tilgjengelige hele tiden.

Ikke farlig
Edel Bratlie, ved Helsestasjonen for ungdom i Lørenskog, forteller til Dagens Medisin at det ikke er farlig å hoppe over mensen, men at det bør unngås.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Colourbox

- Vi forklarer jentene at det ikke er farlig, men at de i hvert fall bør få mensen hver tredje eller fjerde måned. Dette minsker risikoen for småblødninger.

Det skal heller ikke være skadelig for kroppen å få i seg den økte andelen hormoner dette medfører. Ifølge gynekolog Berit Norling, så er det lite som tyder på dette siden det er snakk om svært små mengder hormoner.

Norling mener at bivirkningene som en del jenter får ved p-pillebruk, gir seg etter en tid. Men hun anbefaler at jentene får blødning tre-fire ganger i året. Dette fordi slimhinnen blir tykk når det går lenge mellom hver gang, som igjen kan føre til småblødninger.

Men ikke alle synes det er problemfritt at jenter bruker p-piller kontinuerlig. Et problem kan nemlig være at de ikke oppdager at de er gravide, fordi de uansett ikke venter en menstruasjon.

Dilemma
Helsesøster Mildrid Stien synes det er problematisk å nekte jentene p-piller, selv om de kun ønsker det for å forhindre menstruasjon. For man vet jo ikke om den egentlige grunnen er at de ønsker prevensjon, men ikke tør å si det. Det er derfor viktig å bruke god tid til å prate med jentene, forteller Stien.

Hun forteller også at hun svært sjeldent nekter jenter p-piller, men at hun tar seg god tid til å diskutere det nøye med dem som er veldig unge. Veiledning kan ofte føre til at de velger å vente litt.

(Kilde: Dagens Medisin)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.