*Nettavisen* Nyheter.

Unge sexdebuterer tidligere

En ny stor, norsk undersøkelse slår fast at ungdom debuterer seksuelt stadig tidligere. Norsk ungdom har også mer avansert sex enn tidligere.

06.11.03 06:41

I det siste nummeret av tidsskriftet Medisin og Vitenskap presenteres data fra seksualvaneundersøkelsen ”Ung i Norge”. Noe av det som kommer frem i undersøkelsen, er at alderen for første samleie er redusert både blant gutter og jenter.

Debuterer tidligere
Dataene som undersøkelsen er basert på er hentet fra to landsrepresentative undersøkelser av ungdom gjennomført i 1992 og 2002. I løpet av denne tiårsperioden har samleiedebutalderen hos jenter falt med ett år til 16,7 år. Debutalderen hos guttene har i samme periode sunket til 18 år, et fall på et halvt år.

Tenåringenes forhold til sex har endret seg merkbart i denne perioden. Jenter har nå like stor sannsynlighet for å gjøre seksuelle erfaringer utenfor langvarige kjæresteforhold minst like ofte som guttene. I tillegg er det mye som tyder på at dagens unge i tillegg til å ha tidligere sex også har oftere og mer variert sex.

HTML EMBED

Ni av ti har munnsex
Dagens unge jenter har også sterkere forventninger til seksuell nytelse enn hva som var tilfellet for ti år siden. De setter også i høyere grad selv premissene for sin seksualitet, og tar nå mer del i et bredere spekter av handlinger, skriver Willy Pedersen og Sven Ove Samuelsen i sin rapport om undersøkelsen.

Undersøkelsen viser videre at munnsex har blitt enda mer vanlig og nå introduseres omtrent samtidig med samleie. Blant ungdommer i aldersgruppen 16-19 år opplyste 88 prosent av jentene som hadde hatt samleie, at de hadde hatt munnsex, mens det tilsvarende tallet for gutter var 84 prosent. Munnsex praktiseres også av noen av de ungdommene som enda ikke har hatt samleie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sex uten kjærlighet
En annen indikasjon på at jenters seksualitet har vært i sterkere endring enn guttenes seksualitet de siste ti årene er at jenter som ikke har vært i et fast parforhold var like erfarne eller mer seksuelt erfarne enn gutter i samme situasjon.

Dette tyder på at ”kjærlighetsnormen” hos jenter ikke er så sterk som tidligere antatt. Den største endringen i seksualvanene hos gutter har skjedd i aldersgruppen 13-14 år, og det er nå noe flere gutter i denne aldersgruppen som debuterer enn hva som er tilfellet hos jenter i samme aldersgruppe.

Hos jentene derimot endrer bildet seg midt i tenårene og erotikk og sex blir da en stadig vanligere del av vanlige jenters liv enn det er for gutter i samme aldersgruppe.

Dette gir tydelige utslag på statistikken. I 2002 opplyste 15 prosent av guttene på 14 år at de hadde hatt samleie, mens tilsvarende hos jenter var 12 prosent. Hos de som var tre år eldre, var tallene helt forskjellige. Hele 61 prosent av jentene på 17 år opplyste at de hadde samleiedebutert, mens det tilsvarende tallet for gutta var 47 prosent.

Årsaker
I sin lederartikkel i Medisin og Vitenskap trekker Preben Aavitsland frem tidligere kjønnsmodning som en av de underliggende årsakene til at unge debuterer tidligere nå enn for ti år siden. I tillegg skriver han at bedre tilgjengelighet av prevensjonsmidler også kan ha fjernet en hindring for sex hos mange jenter.

Pedersen og Samuelsen skriver i sin rapport at ungdom også påvirkes av ukeblader, aviser, TV og film, der seksualitet nå oftere beskrives med mer vekt på teknikker og nytelse. Dette kan igjen svekke normer som tidligere har til å utsette den seksuelle debuten. Det kan også bidra til økte forventninger, og også øke presset om å tidlig ha et aktiv seksualliv.

Den økte seksuelle aktiviteten kan gi økt risikoatferd og betyr at flere vil ha behov for prevensjon og relevant kunnskap. Derfor vil kunnskapen om endringene i ungdoms seksualadferd være en viktig forutsetning for utforming av helsetjenester for ungdom, skriver Aavitsland i sin lederartikkel

Mer om nordmenns sexliv
Med fem års mellomrom undersøker Folkehelseinstituttet nordmenns seksualvaner. I 2002 ble spørreskjemaer sendt ut til 10.000 nordmenn mellom 18 og 49 år. Resultatene fra denne undersøkelsen finner du under.

Flere nordmenn har hatt samleie
Stadig flere prøver homofil sex
Single har hatt sex med flest

Internasjonal sex
Durex gjennomfører hvert år en global sexundersøkelse. I årets utgave hadde over 150.000 personer fra hele verden besvart spørsmål om sitt sexliv. For nordmenns del er ikke tallene spesielt positive. Årets undersøkelse viser nemlig en klar nedgang i vår seksuelle aktivitet, og sammenlignet med resten av verden kommer vi dårlig ut.

[Les mer]

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.