*Nettavisen* Nyheter.

Unge tekstmelder på dialekt

SMS på dialekt er i ferd med å bli utbredt blant norske ungdommer, viser ny undersøkelse. Språkprofessor Finn-Erik Vinje er ikke begeistret.

02.12.03 08:03

Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU har i den nye undersøkelsen " MMS.- Mobil med smil:-)" spurt 377 unge mellom 11 og 18 år om deres mobilvaner.

- Ungdom skriver på dialekt for å personifisere en beskjed eller flørtemelding. Det gir en annen type nærhet, sier Skog til Aftenposten.

Hun tror de yngre vil vise frem geografisk og sosial tilhørighet gjennom bruken av dialekt. Jo eldre folk er, jo større er sjansen for at vi skriver standardisert bokmål eller nynorsk.

- Fra 20-årsalderen ser vi et skille. Det er de yngste som bruker mobiltelefonen mest og sender flest tekstmeldinger, sier forskeren.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er langt fra begeistret for bruken av dialekt.

- Dette er ikke positivt. Skriftspråk skal holdes atskilt fra talespråk. Folk skal ikke skrive annerledes på Nesodden enn på Notodden, sier Vinje.

Han har fått henvendelser fra enkelte norsklærere som forteller at SMS-språket har smittet over på elevenes skriftlige skolearbeid. En slik trussel mot bokmål og nynorsk tar imidlertid Vinje med ro.

- Jeg tror ikke det er noen stor risiko for at en slik "smitteeffekt" brer seg, sier professoren.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag