Unge tjukkaser får lide som 50-åringer

Foto: (Foto: Shutterstock)

Mener det må utarbeides nye strategier for vektkontroll og forebygging.

17.05.13 15:08

(SIDE2:) Helsevesenet kommer til å merke større press fra overvektige.

Kortere levetid
En studie gjort av danske forskere viser at fedme tidlig i voksenlivet utgjør et stort helseproblem på verdensbasis. Resultater fra studien viser at nesten halvparten av overvektige menn i 20-årene fikk alvorlige tilstander som diabetes og hjerteinfarkt før de fylte 55 år.

Forskerne bemerker at funnene deres peker i samme retning som resultater fra tidligere studier, skriver forskning.no.

Forskergruppen påpeker samtidig at å lide av fedme i ung alder også bidrar til å forkorte levetiden til disse personene.

6500 danske menn var med i studien hvor forskerne studerte helsetilstanden til deltakerne fra de var 22 år til de fylte 55 år.

Av de rundt 6500 mennene (født 1955) i studien, var cirka 353 undervektige, 5407 normalvektige, 639 overvektige og 97 fete ved 22 års alder.

Alvorlig
Resultatene viser at menn med en kroppsmasseindeks på 30 eller mer i 20-årene, hadde åtte ganger økt sannsynlighet for diabetes 2 før fylte 55 - sammenlignet med normalvektige. I tillegg var det også økt risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og dødsfall i denne gruppen.

Det var også fire ganger større sannsynlighet for blodpropp, noe som hittil ikke har vært rapportert som et utfall for unge fedme.

De som står bak studien mener at i tiårene framover vil fedmerelaterte sykdommer og dødsfall legge et press på helsevesenet som vi ikke har sett maken til før.

Forskerne mener at det må utarbeides nye strategier for vektkontroll og forebygging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.