RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge trener ikke mindre enn før

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Påstander om at ungdom er late, viser seg ikke å stemme.

(SIDE2): Påstander om at norske ungdommer er blitt latere får ikke støtte i en ny rapport om norske ungdommers treningsvaner de siste tyve årene.

Rapporten tegner et bilde av stabilitet. Samtidig viser den at det er færre unge som aldri trener og noen flere som trener veldig mye.

Denne saken er levert av Trening.no

Det offentlige ordskiftet har den senere tid vært preget av en økende bekymring for at norske ungdommer er blitt latere en før. Det økende tilbudet av tv- og pc spill rettet mot ungdom, blir ofte brukt som forklaring på en slik utvikling. En ny rapport fra NOVA: Ungdom og trening. Endring over tid og sosiale skillelinjer, gir ikke støtte til en slik oppfatning, i hvert fall ikke om en ser dette i forhold til ungdoms treningsvaner de siste 20 årene.

- Dersom ungdommen er blitt mindre aktive, må det i så fall ha skjedd på bekostning av andre aktiviteter i hverdagen enn trening, sier forsker Ørnulf Seippel i rapporten.

Stabilt aktive
I den aktuelle undersøkelsen har forskerne, Ørnulf Seippel, Åse Strandbu og Mira Aaboen Sletten, sett på endringer i ungdommers treningsvaner fra 1992 – til 2010 med utgangspunkt i tre treningsarenaer: idrettslag, treningssentre og egentrening. Forskerne har i rapporten også sett på sosiale forskjeller i trening blant ungdom og ungdomskulturelle skillelinjer mellom ungdom som trener på ulike arenaer, og ungdom som ikke trener i den samme perioden.

Bildet som tegnes er først og fremst preget av stabilitet, både når det gjelder andel som er medlem i idrettslag, og hvor ofte man trener på ulike arenaer. Mens andelen som sier de er medlem av et idrettslag (på det tidspunkt undersøkelsen foregår), er ganske lik i 1992 og 2010, ser det ut til at det er stadig færre som rapporterer at de aldri har vært medlem i et idrettslag. For det andre er det flere som trener veldig ofte (fem ganger i uken eller mer) i 2010 i forhold til 1992. Mens tallet i 2002 var på 23 prosent er det nå økt til 34 prosent.

Treningssentra
Trening på treningssenter (kommersielle eller på skolen) øker blant unge som ellers i samfunnet.

Mens 84 prosent sa at de aldri trente på treningssenter i 1992, er det nå 68 prosent som sier de ikke gjør det.

- Det er de yngste som trener mest i idrettslag og driver oftest med egentrening, forteller Ørnulf Seippel.

LES OGSÅ:

Styrketrening for barn og unge

Barn med aktive venner trener mer

Hvorfor legger vi på oss når vi trener?

Inaktiv nettbruk
Ungdom som ikke trener bruker mer tid på nettet

En relativt større del av fritiden til ungdom som ikke har trent siste uke, foregår på nett. De inaktive bruker oftere mye tid (4 timer eller mer) foran PC skjermen i løpet av en vanlig dag, mens ungdom som trener i idrettslag, bruker minst tid.

Det er store forskjeller i gutters og jenters spillatferd. Mens det er svært få jenter – også blant de inaktive – som spiller mye (mer enn 3 timer daglig), spiller 34 prosent blant gutter som ikke trener, vanligvis 3 timer eller mer. Idrettslagene har færrest storspillere (18 prosent blant guttene), men forskjellene er relativt små mellom ungdom som trener på ulike måter.

Forskerne har også sett på hvordan trening i ungdomstiden er relatert til skole og utdanning. Organisert eller uorganisert trening ser ikke ut til å gå på bekostning av lekselesning. Ungdom som trener på ulike måter, får gjennomgående bedre karakterer enn de som ikke har trent siste uke, og planlegger noe oftere utdanning på høgskole eller universitet.

Analysene i rapporten er basert på tre landsrepresentative spørreskjemaundersøkelser (Ung i Norge 1992, 2002 og 2010), som omfatter elever i alle trinn på ungdomskolen og de to første trinnene i videregående skole. Til sammen om lag 12.000 ungdommer i alderen 13 – 18 år har deltatt i undersøkelsen.

Kilde: Rapporten er finansiert av Idrettsavdelingen i Kulturdepartementet. For mer informasjon om resultatene fra undersøkelsen kontakt Ørnulf Seippel NOVA Rapport 3/2011

Ungdoms og trening. Endring over tid og sosiale skillelinjer

Ørnulf Seippel, Åse Strandbu og Mira Aaboen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere