*Nettavisen* Nyheter.

Unge velger statusyrker

Samordna opptak har registrert 92 500 søkere i år, og øverst på listen ligger økonomi, administrasjon, psykologi og jus.

(YEYE): Så langt har Samordna opptak (SO) registrert rundt 92 500 søkere til høyere utdanning, det samme antallet som i 2007.

De senere års nedgang i søknader til høyere utdanning har med dette snudd. For første gang siden 2005 opplever SO ikke en nedgang i søkertallet.

Årets mest populære studier er statusyrker som økonomi og administrasjon, psykologi og jus. Flere vil bli førskolelærere og færre vil bli lærere. Helsefag og realfag merker også nedgang i antall søkere.

Færre vil bli lærere
Av store utdanningsgrupper er det maritim utdanning og farmasi som har den største økningen i antall søkere i år. Og flere vil bli førskolelærere.

Lærerstudiet derimot har færre søkere i år; lærerutdanninger merker nedgang i antall søknader. Søkertallet til denne utdannelsen har blitt redusert med hele 56 prosent siden 1996.

Mindre populært med helse- og realfag
Det er også nedgang i søkertallene til realfag og mange av helsefagene. Barnevernspedagog, sosionom og sykepleier er blant helseutdanningene som har størst nedgang.

Arkitekt- og veterinærstudier er hardest
De utdanningsområdene som det er vanskeligst å komme inn på i år, er sivilarkitekt- og veterinærstudier. Deretter følger fysioterapeuter, medisin, ernæring og odontologi. Det betyr at disse studiene har flest søkere i forhold til antall studieplasser.

Det er også kamp om plassene for søkerne til medisin-, arkitekt-, fysioterapeut-, dyrepleier- og journalistikk- og mediestudier.

Hva betyr dette for deg?
Når et studie merker en oppgang i antall søkere, betyr det at flere kjemper om plassen. Dette kan bety også at snittet for å komme inn øker i forhold til fjoråret. Når det er stor rift om plassene, vil de med høyest karakterer som oftest bli prioritert.

Dette gjelder også de studiene som har mange søkere i forhold til antall studieplasser.

Dersom du har søkt på et studie som har nedgang i antall søkere, vil det slå ut positivt for din sjanse til å få studieplass.

Får ikke svar før 20. juli
Svar på om du har kommet inn på ditt førstevalg til høsten, får du den 20. juli. Har du ikke kommet inn på skolen eller studiet du ønsket, finnes det tusenvis av andre muligheter på restetorget til Samordna opptak.

(Kilde: Ung.no)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.