HELL (Nettavisen): Fredag starter Venstres landsmøte på Hell i Stjørdal, og som et mørkt bakteppe ligger den alvorlige krisen regjeringspartiet nå er i.

På de siste meningsmålingene har partiet sett 1-tallet, og partiet med partileder Trine Skei Grande i spissen, har så langt ikke klart å snu skuta.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er en av dem som har gått hardt ut mot partiledelsen og Venstres statsråder. Han mener de snakker uforståelig, og at partiet fremstår slitne.

- Vi må snakke om saker som angår folk, som angår velgerne og er viktig for dem. For nå er Venstre et parti som i alt for stor grad snakker om ting som folk ikke er så veldig interessert i, sier Hansmark til Nettavisen.

- Vi må slutte å krangle

Den krasse kritikken kommer han med rett før Venstres landsmøte.

- Mange opplever oss som utydelige i mange saker, og da er jeg opptatt av at Venstre skal spisse seg som et liberalt parti, og kjempe for de klare liberale sakene, sier Hansmark engasjert, og legger til:

- Jeg mener Venstre bør peke på et par saker som er viktig for velgerne, og som er viktig for folk i Venstre. Og så må vi være mye tydeligere på prioriteringene våre.

Hansmark mener Venstre må bli mer stolt av sakene de har vunnet, og trekker fram saker som nedlegging av pelsdyrnæringa og at de har fått gjennom i regjering å ta imot flere kvoteflyktninger.

- Hvis vi klarer å snakke om de sakene, og klarer å slutte å krangle så mye internt, så tror jeg vi vil klare å løfte oss på meningsmålingene, sier han.

- Må gå mye fortere

Den aller viktigste saken for Venstre framover, ifølge den unge lederen, blir uansett klimakrisen og kuttene i norske utslipp.

- Det er det som krever aller mest oppmerksomhet. Nå ser vi at vi med regjeringen klarer å kutte utslippene. Det har vi gjort to år på rad, men for Venstre sin del må vi vise at det må gå mye fortere. Vi skal kutte 40 prosent av utslippene våre på 11 år, og det er veldig ambisiøst. Og vi trenger flere tiltak for å få ned klimagassutslippene, sier Hansmark.

Den andre viktigste saken for Venstre blir innvandring, mener han.

- Når så mange mennesker er på flukt, og Norge tar imot så få asylsøkere, så må vi ta imot flere som trenger hjelpen vår, mener han.

Vil ikke kaste Trine

- Bør Trine Skei Grande byttes ut som leder som følge av krisen?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes jo Trine har vist at hun er en partileder som har løftet partiet fra ganske dårlige meningsmålinger til å gjøre ganske gode valg. Trine har vi gjort gode valg både i 2013 og i 2017, og har klart å løfte oss over sperregrensen to valg på rad, sier Hansmark.

- Jeg har tiltro at hun vil klare å løfte partiet igjen, og sørge for å gjøre gode valg, legger han til.

- Hvor går smertegrensen for Venstre?

- Jeg mener vi er et godt stykke unna den. Venstre har fått viktige gjennomslag i regjering, og vi har gjennomslag i saker som er ganske viktige for oss, sier han og samtidig vektlegger:

- Men klart at det er utfordrende for velgerne våre at vi sitter i en regjering med Fremskrittspartiet. Da er det jo helt avgjørende at vi klarer å fortelle velgerne at de sakene de var redde vi kom til å tape med Frp, er saker vi faktisk vinner. Vi tar imot flere kvoteflyktninger og kutter mer klimagassutslipp enn den forrige regjeringen gjorde, sier Hansmark.

- Han vil forene partiet

Selv har Unge Venstre lansert statssekretær Sveinung Rotevatn som arvtaker den dagen Skei Grande trekker seg som leder.

- Jeg tror at Sveinung, som kommer fra bygda, har spilt i korps og spiller piccolofløyte, vil klare å være en partileder som kan forene begge sider av partiet i framtiden, sier Hansmark.

Da Venstre-leder Trine Skei Grande møtte pressen før landsmøtet tirsdag, trakk hun også fram stortingsrepresentantene Guri Melby og Abid Raja.

- Jeg synes Guri Melby gjør en fantastisk jobb for Venstre på Stortinget. Men jeg er veldig glad for at det står mange personer nå i kø for å ta over den dagen Skei Grande gir seg. Det viser at vi er et parti som klarer å dyrke talenter, sier Unge Venstre-lederen, og påpeker:

- Jeg er opptatt av at vi får en ny partileder en eller annen gang som klarer å samle partiet, og klarer å peke ut en retning for partiet som gjør at vi klarer å vokse på meningsmålingene og vokse ved valg.

Medlemmer forsvinner

Men samtidig som meningsmålingene er dårlige for Venstre, går også medlemstallene ned. Tall Nettavisen har fått fra partiet, viser en nedgang i antall medlemmer fra 7303 i 2017 til 6704 ved utgangen av 2018.

Venstres landsmøte avholdes fra fredag til søndag på Hell i Stjørdal, og Nettavisen er til stede og dekker møtet gjennom helga.

Se intervju med Trine Skei Grande før landsmøtet: