– Det er en veldig spesiell måte å stemple meningsmotstandere på, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til NTB.

«Fra 26. mai vil jakten på Downs syndrom være i gang! Signer oppropet!» sto det å lese i en annonse fra Menneskeverd, der et bilde av et lite barn med Downs var brukt som illustrasjon.

Annonsen skulle være en del av kampanjen mot den nye bioteknologiloven, som skal behandles i Stortinget tirsdag og var lagt ut på kampanjenettsiden Plass til alle, som drives av Menneskeverd og Norges Kristelige Legeforening.

– Det må være vondt for mennesker med Downs og deres pårørende å høre at «nå starter jakten». Dette er både umoralsk og en fæl måte å bruke mennesker på, sier Hansmark.

– De prøver å lure folk til å tro at lovforslaget handler om å gå etter Downs syndrom. Men det er på ingen måte det dette handler om, men å gi kvinner større råderett over egen kropp, sier han.

Pressekontakt Kristin Rudstaden i Menneskeverd sier til NTB at budskapet kom feil ut i annonsen, og at publiseringen skyldes en misforståelse.

– Dette var en feil setning å bruke i denne sammenhengen. Det er ikke en assosiasjon som er god å bruke, og det gjør vondt å se på. Annonsen ble fjernet etter kort tid, og vi beklager dette på det sterkeste, sier Rudstaden.

Tirsdag skal Stortinget avgjøre om eggdonasjon og assistert befruktning skal bli tillatt for enslige, samt om tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avlese Downs-syndrom, skal gjøres tilgjengelig for alle gravide.

(©NTB)